Germania va trimite 650 de soldati in Mali ca sa-i ajute pe francezi

Iulian Popescu | 25.11.2015

Cancelarul Angela Merkel a promis miercuri, la întâlnirea pe care a avut-o la Paris cu președintele Francois Hollande, să răspundă repede cererii Franței de a "reflecta la responsabilitățile suplimentare" pe care Germania și le poate asuma în lupta împotriva terorismului, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

"Doresc ca Germania să se poată angaja mai mult în lupta contra Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic) în Siria și Irak", afirmase anterior președintele francez aflat alături.

 

"Voi fi foarte atent la ce va putea spune cancelarul în acest sens, știind care sunt regulile existente în Germania cu privire la intervenția externă", a adăugat el într-o aluzie la unda verde necesară din partea parlamentului federal pentru orice operațiune militară angajată în străinătate.

 

"Atunci când președintele mă invită să reflectez la responsabilitățile suplimentare pe care ni le putem asuma, pentru mine este o adevărată misiune și vom reacționa rapid", a declarat Angela Merkel în cursul unei declarații comune în fața presei, citată de Agerpres.

 

Guvernul german a făcut cunoscută miercuri decizia sa de a trimite 650 de soldați în Mali în sprijinul armatei franceze, implicată în lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

 

***

 

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a invocat pe 17 noimbrie, pentru prima dată in istoria Uniunii, clauza de asistență mutuală din tratate UE, solicitându-le partenerilor săi ajutor militar și de alt tip în misiunile din Orientul Mijlociu și Africa.

 

CITEȘTE ȘI: Franța invoca o clauza din tratatele UE pentru a cere ajutorul militar al statelor membre

 

Marți, ministrul Drian a anunțat că toți cei 27 de parteneri ai Franței din interiorul Uniunii Europene (UE) vor aduce un sprijin militar, direct sau indirect, pentru operațiunile externe franceze.

 

Fiecare dintre celelalte 27 de țări (din UE) a decis să aducă un sprijin Franței, fie sub forma unei contribuții directe în teatrul de operațiuni sirian, fie sub forma unui sprijin indirect pentru operațiunile noastre din Levant sau a unui sprijin indirect în alte teatre de operațiuni unde sunt angajate forțele franceze', a declarat oficialul francez.

 

El nu a precizat însă natura acestui ajutor solicitat de Paris după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți. Aceste atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22