Glorificarea teroriştilor amplifică strategia urii, crede o parte a presei franceze

E.b. | 27.07.2016

"Strategia urii" reprezintă noul flagel împotriva căruia francezii trebuie să lupte. O dezbatere despre o eventuală "glorificare" a teroriştilor a fost relansată în presa franceză, care încearcă să distrugă ceea ce numeşte "strategia urii" practicată de jihadişti, în contextul în care atacurile şi atentatele teroriste se înmulţesc în această ţară.

Pe aceeași temă


Cotidianul Le Monde, postul de televiziune BFMTV şi postul de radio Europe1 au decis să nu mai publice fotografii cu autorii atacurilor teroriste. 

 

”Strategia urii” reprezintă noul flagel împotriva căruia francezii trebuie să lupte, afirmă lesalonbeige.blogs.com, conform news.ro.  Această formă de strategie este practicată de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) care, prin intermediul atentatelor, încearcă să sporească ura dintre comunităţile religioase din Franţa, în speranţa de a obţine astfel un război civil.

 

În acest context pot fi explicate atacurile teroriste comise în Franţa în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, în sala de concerte Bataclan şi asupra unor cafenele din Paris, pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa şi care au continuat cu asasinarea preotului catolic Jacques Hamel, ucis marţi într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray. Obiectivul acestor atrocităţi ar fi acela de a inflama societatea civilă şi de a-i face pe francezi să riposteze în acelaşi registru, răzbunându-se pe comunitatea musulmană.

 

Mediatizarea imaginilor cu autorii atacurilor teroriste poate oare să îi radicalizeze pe candidaţii la jihad şi să îi facă să treacă la fapte? După atentatele din Nisa şi Saint-Etienne-du-Rouvray, dezbaterea a fost relansată în mass-media franceze, în principal de Jérôme Fenoglio, directorul cotidianului Le Monde, care a publicat, miercuri, un editorial intitulat ”Résister à la stratégie de la haine”.

 

”Am decis să nu mai publicăm imagini extrase din documente de propagandă sau din revendicări ale Statului Islamic. În urma atentatului din Nisa, nu vom mai publica fotografii cu autorii unor astfel de crime, pentru a evita eventualele efecte de glorificare postumă. Alte dezbateri despre practicile noastre jurnalistice sunt în derulare”, a scris directorul cotidianului Le Monde. 

 

Totodată, jurnalistul a lansat un apel public prin care a cerut reprezentanţilor celorlalte trusturi de presă din Franţa să realizeze ”un anumit număr de introspecţii” înainte de a difuza astfel de materiale.

 

Le Monde nu va mai publica nici numele, nici imaginile cu autorii unor atacuri teroriste. Punctul de vedere al cotidianului francez este împărtăşit de BFMTV şi Europe1. 

 

BFMTV consideră că publicarea fotografiilor unor masacre ar stimula ”glorificarea postumă” a asasinilor şi i-ar influenţa pe eventualii candidaţi la jihad. Decizia postului de televiziune va fi aplicată pe toate suporturile sale. În urma atacului terorist din Saint-Etienne-du-Rouvray, BFMTV a decis să nu publice fotografia lui Adel Kermiche, asasinul prezumtiv al părintelui Jacques Hamel.

 

”În faţa creşterii numărului de atentate din Franţa, nu vrem să devenim un fel de tribună a teroriştilor. Vom înceta, deci, să mai publicăm fotografiile lor, fapt ce nu elimină însă o muncă intensă, ce implică anchete şi analizarea istoricului, profilului şi parcursului fiecăruia dintre terorişti. Singura excepţie de la acest principiu sunt avizele de dare în urmărire generală difuzate de forţele de ordine şi care pot să îi ajute pe anchetatori”, a precizat Alexis Delahousse, director-adjunct al redacţiei de la BFMTV. 

 

La scurt timp după atacul terorist comis la Nisa pe 14 iulie, o petiţie a fost lansată în Franţa, prin care semnatarii ei au cerut Consiliului Superior al Audiovizualului (CSA) să controleze mai bine modul în care sunt difuzate astfel de imagini în presa franceză. Petiţia în cauză a fost semnată deja de peste 70.000 de persoane. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22