Grecia: Mati a ars din temelii. Focul a coborât în 10 minute. 74 morți, 187 răniți

Dora Vulcan | 25.07.2018

"Mati nu mai există": liniște dezolantă, carcase de mașini sau de animale calcinate - mica localitate de coastă situată la est de Atena a fost redusă la cenușă, răscolită marți de membrii serviciilor de salvare pentru a extrage noi victime, al căror număr nu încetează să crească, arată un reportaj AFP preluat de Hotnews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 50, 60, 74 ...: bilanțul este revizuit mereu în creștere, după descoperirea macabră a 26 de persoane moarte, pe un teren din apropierea mării.

 

Cadavrele calcinate erau "în grupuri de patru sau cinci persoane, poate familii, poate prieteni sau necunoscuți care s-au aruncat într-o ultimă tentativă de a scăpa, de a ajunge la mare, aflată la 30 - 40 de metri de ei", povestește Vassilis Andriopoulos, unul dintre salvatorii de la Crucea Roșie care a descoperit marți dimineață teribilul spectacol. Printre ei, și copii mici.

 

Fugind de flăcări, au fost prinși între foc și faleza care cădea spre mare.

 

O tânără a încercat să sară. A fost găsită moartă.

 

În timpul nopții, un fotograf AFP a găsit în apropiere cadavrele a patru persoane care încercau să fugă, trei într-o mașină, unul cu o motocicletă.

 

Focul a venit în 10 minute

 

Pe strada principală, totul este negru, în special marii pini care înconjurau casele. Marea este gri, mirosul de ars este omniprezent.

 

Avioanele Canadairs traversează cerul cu intermitență, zeci de mașini arse sunt pe stradă, alături de cadavre de câini.

 

Stella Petridi, o pensionară de 65 de ani, avea șase câini. Se afla la biserică atunci când a simțit focul venind și a fugit acasă, unde erau închiși. Dar nu a mai putut deschide ușa casei care ardea deja.

 

A fugit pe plajă, unde a fost recuperată, alături de alte persoane, în jurul orei 4 dimineața, de o patrulă a echipelor de salvare care i-a dus în orașul portuar Rafina. Primarul de aici, Evangelos Bournous, spune că "Mati nu mai există".

 

Athanasia Oktapodi, 60 de ani, cu chipul înnegrit și ochii roșii, povestește despre viteza flăcărilor, calificată drept "fulgerătoare" de pompieri.

 

"Am văzut focul coborând colina în  jurul orei 18,00, în cinci sau zece minute era în grădina mea". Ca multe case din Mati, casa sa era înconjurată de pini înalți.

 

"Au luat foc. Am ieșit ca o nebună și am fugit pe plajă, am intrat cu capul sub apă. Apoi au venit patrulele".

 

Majoritatea persoanelor care au scăpat au stat neputincioase în mare, privind flăcările mai multe ore. Unii s-au înecat.

 

Lela Demertzi, 53 de ani, și-a dus în spate mama bolnavă până la mare. "Soțul meu a rămas, a făcut totul pentru a ne salva casa și a reușit", povestește ea.

 

Pe lângă pini, care ard ușor, mai mulți vecini spun că au auzit numeroase explozii: buteliile de gaze sunt deseori prezente în reședințele de vacanță.

 

Marți după-amiază, locuitorii continuau să-și caute prietenii și rudele. În zonă sunt prezente echipe de psihologi iar voluntarii Crucii Roșii distribuie apă, medicamente și mâncare.

 

În același moment, în mica localitate învecinată Kokkino Limanaki, care oferă aceleași imagini macabre ca și Mati, o ziaristă AFP a văzut cum echipele de salvare scoteau din mașină corpul unei bătrâne.

 

"Fiul său a ieșit din casă pentru a o pune la adăpost în mașină”, spune vecinul lui, Anastasios Probonas, 60 de ani, inginer. ”Dar avea deja arsuri, i-am spus să plece repede cu cei doi copii, și i-a luat cu motocicleta", lăsându-și în urmă mama.

 

(reportaj AFP, traducere: Hotnews.ro)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22