Gruparea terorista Stat Islamic a pierdut, în 2015, 14% din teritoriile cucerite

Vlad Toma | 22.12.2015

Gruparea teroristă Statul Islamic ar fi pierdut în acest an 14% din teritoriile pe care le ocupaseră, conform unui studiu al institutului IHS Jane's. Kurzii din Siria au ajuns să controleze un teritoriu aproape de trei ori mai mare decât cel pe care îl stăpâneau iniţial.

Pe aceeași temă

 

ISIS începe deja să simtă consecinţele financiare ale faptului că a pierdut controlul graniţei orasul Tal Abyad, aflat la granita Siriei cu Turcia, a declarat un analist specializat în Orientul Mijlociu al institutului, transmite The Telegraph.

 

Pierderile teritorile blochează ]ntr-o anumita masura planurile grupării de a-şi extinde aşa-zisul califat şi de a impune legea islamică. Dincolo de pierderea oraşului Tal Abyad, oraş care are o importanţă strategică deosebită, ISIS a pierdut de asemenea oraşul irakian Tikrit şi rafinăria irakiană Baiji.

 

Statul Islamic a pierdut de asemenea o parte din autostrada care lega oraşul Raqqa din Siria şi Mosul, din nordul Irakului.

 

"Am observat deja un impact financiar negativ pe care ISIS îl suferă din cauza pierderii controlului asupra oraşului de graniţă Tal Abyad, care a avut loc înaintea intensificării atacurilor aeriene împotriva capacităţilor de producţie petrolieră a ISIS," a spus Columb Strack, analist al IHS Jane's specializat în Orientul Mijlociu.

 

Specialiştii institutului estimează că ISIS mai controlează doar 78 000 de km pătraţi, pierzând în ultimul an aproximativ 13 000 de km pătraţi.

 

Analiza arată însă că ISIS a reuşit să ocupe importante teritorii în 2015, printre acestea numărându-se oraşul sirian Palmyra şi centrul oraşului Ramadi, capitala celei mai mari provincii a Irakului, Anbar.

 

ISIS a pierdut teritorii în partea de nord a Siriei, acestea fiind câştigate de kurzii aflaţi în această zonă, care au ajuns să ocupe cu 186% mai mult teritoriul decât aveau iniţial.

 

"E o dovadă a faptului că ISIS consideră teritoriul ocupat de kurzi ca fiind mai puţin important decât alungarea administraţiilor sunite siriene şi irakiene, din regiunile pe care le controlau" a mai spus Strack. "Kurzii par să fie mai degrabă un obstacol în calea ISIS, mai degrabă decât un scop în sine," a mai spus el.

 

Guvernul irakian a reuşit să recupereze aproximativ 6% din teritoriul său în ultimul an, iar kurzii din Irak au recâştigat 2% din teritoriul lor.

 

Guvernul sirian a pierdut cel mai mult teritoriu în această zonă, aproximativ 16%, controlând în continuare mai puţin decât jumătate din teritoriul cucerit de ISIS.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22