Grupul Renew cere condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Laurentiu Gheorghe | 20.07.2021

Grupul Renew din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să activeze mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept în privința Ungariei și Poloniei.

Pe aceeași temă

„Al doilea raport al Comisiei Europene privind statul de drept, publicat astăzi, este un semnal de alarmă care arată necesitatea unor măsuri urgente și decisive”, susține Renew Europe, într-un comunicat de presă.

Renew consideră că raportul trebuie să fie mai mult decât o simplă analiză, să fie legat de măsuri concrete, cum ar fi – acolo unde este necesar – procedurile de infringement și condiționalitatea bugetară.

„Raportul anual trebuie evaluat pe baza consecințelor sale. Avem nevoie de un raport care va fi urmat de acțiuni concrete din partea Comisiei și a Consiliului. Renew Europe a solicitat în mod constant ca raportul anual să fie legat de recomandări și, acolo unde este necesar, de sancțiuni. Faptul că nu se întâmplă în cazul prezentului raport este dezamăgitor”, spune Michal Šimečka, raportor alternativ al Renew Europe pentru acest dosar.

Renew Europe îndeamnă Comisia Europeană să instituie un proces anual de monitorizare cu recomandări, termene și obiective.

„Statul de drept se află în zona de pericol și mulți cetățeni așteaptă acțiuni urgente din partea instituțiilor UE. Toate faptele sunt pe masă, acum este vorba de urmărirea unor pași concreți, cum ar fi activarea condiționalității bugetare privind statul de drept. Raportul trebuie întărit cu recomandări concrete, care trebuie urmărite, doar constatările nu sunt suficiente. Acesta nu este un exercițiu academic, este vorba chiar de supraviețuirea Uniunii noastre Europene”, declară Sophie in‘t Veld, coordonatorul Renew Europe în comisia LIBE.

Renew subliniază că îndeosebi situația din Polonia și Ungaria este îngrijorătoare și solicită încă o dată Comisiei Europene să aplice mecanismul de condiționalitate privind statul de drept și să utilizeze pe deplin instrumentele sale, iar Consiliului să continue procedura prevăzută de articolul 7 împotriva Poloniei și Ungariei pentru încălcarea statului de drept.

Tototdată, grupul Renew consideră că Parlamentul European trebuie să investigheze acuzațiile privind spionarea jurnaliștilor independenți de către Guvernul ungar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22