Guaido, recunoscut oficial președinte al Venezuelei de liderii statelor membre ale Uniunii Europene

Redactia | 04.02.2019

Spania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Austria și Damenarca îl recunosc pe Juan Guaido președinte interimar al Venezuelei.

Pe aceeași temă

Decizia vine după ce ultimatumul dat lui Nicolas Maduro de a organiza alegeri anticipate a expirat, potrivit The Guardian, preluat de Hotnews.ro.

”Poporul venezuelean are dreptul de se exprima liber și democratic. Franța îl recunoaște pe Guaido ca președinte în exercițiu pentru a declanșa alegeri anticipate. Susținem grupul de contact, creat împreună cu Uniunea Europeană, pentru această perioadă de tranziție”, a scris, luni, pe twitter, președintele francez Emmanuel Macron.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: .„Îl recunosc pe președintele Adunării Naţionale a Venezuelei, domnul Juan Guaido, în funcția de președinte interimar". El a adăugat că Venezuela are nevoie de alegeri libere și corecte cât mai curând posibil.


Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe: „Nicolas Maduro nu a organizat alegeri prezidențiale în conformitate cu ultimatumul de opt zile pe care i l-am oferit. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliații săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca președinte interimar până la organizarea unor noi alegeri".

Ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen:
"Danemarca îl recunoaște pe președintele Adunării Naționale până la următoarele alegeri libere și democratice". El a adăugat că ”aplaudă declarațiile similare ale altor state membre UE".

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a informat de asemenea că îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei.Maduro a respins și ultimatumul dat de lideri europeni de a declara alegeri anticipate

Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a precizat, într-un interviu, că nu exclude posibilitatea unui război civil în condițiile în care se confruntă cu presiuni tot mai mari să se retragă. El a mai spus că, dacă SUA vor interveni în criză, Casa Albă va fi ”pătată de sânge”.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune spaniol, difuzat duminică, Maduro a fost întrebat dacă actuala criză din țara sa ar putea degenera într-un război civil, scrie BBC News.


”Astăzi, nimeni nu ar putea da un răspuns clar la această întrebare. Totul depinde de nivelul de nebunie și agresivitate al imperiului nordic (SUA-n. red) și al aliaților săi occidentali", a răspuns Maduro.

"Donald Trump, oprește-te, oprește-te! Comiți greșeli care te vor face să ai mâinile pătate de sânge și îți vei încheia mandatul de președinte pătat de sânge”, a mai spus el.

Afirmația vine în contextul în care președintele american Donald Trump a spus că intervenția militară rămâne pe masă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22