Guvernul francez cedează protestelor de stradă și amână cu 6 luni scumpirea carburanților

Redactia | 04.12.2018

Premierul francez, Edouard Philippe, a declarat ca furia oamenilor trebuie ascultata si ca noi masuri nu vor fi aplicate fara o dezbatere serioasa cu cei afectati.

Pe aceeași temă

Philippe a anuntat decizia intr-un discurs televizat dupa ce s-a intalnit cu parlamentarii partidului aflat la putere, La Republique en Marche, al președintelui Emmanuel Macron.

Suspendarea de sase luni va fi aplicata majorarii taxelor pe carburanti, precum si cresterilor la preturile electricitatii si gazelor si impunerea unor controale mai stricte privind emisiile de noxe ale autovehiculelor.

"Francezii care au purtat vestele galbene isi iubesc tara. Noi impartasim aceste valori", a sustinut premierul, adaugand, insa, ca violentele trebuie sa se opreasca.

"Principalul rol al statului este sa garanteze ordinea publica, insa trebuie sa lupte impotriva a orice pune in pericol unitatea natiunii", a precizat Philippe, adaugand ca orice demonstratii viitoare trebuie sa fie anuntate oficial si sa aiba loc in mod pasnic.

Bruno Retailleau, liderul din Senat al republicanilor, principalul partid de opozitie, a criticat masura, pentru ca doar amana implementarea taxei.

"Daca doar amana majorarea taxelor, atunci nu este ceea ce avem nevoie, nu va calma lucrurile", a afirmat el.

Marine Le Pen, liderul partidului de extrema-dreapta Frontul National, a fost de acord, afirmand pe Twitter ca o amanare, in loc de o anulare, nu este destul.

Initial, Philippe a incercat sa ajunga la un compromis cu protestatarii, insa reprezentantii miscarii "Vestelor Galbene" au anulat intalnirea pe care ar fi trebuit sa o aiba marti cu oficialul francez.

Mai multi membri ai miscarii au anuntat ca au primit amenintari cu moartea, pentru a nu intra in negocieri cu Guvernul francez.

Cel putin 263 de persoane au fost ranite in cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzati de implicare in violente au fost retinuti, a transmis Ministerul de Interne.

De asemenea, cel putin trei persoane au murit in urma protestelor, iar actele de violenta si vandalism au fost condamnate.

Protestele sunt cunoscute sub denumirea de miscarea "Vestelor galbene" din cauza ca protestatarii poarta veste reflectorizante in timpul manifestatiilor.

Presedintele Macron isi acuza oponentii politici ca incearca sa influenteze protestele pentru a bloca reformele.

Liderul francez a tinut luni o intalnire de urgenta pe tema securitatii. Ministrii au informat ca toate optiunile au fost luate in calcul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22