Guvernul libanez demisionează pe fondul protestelor masive de după explozia care a distrus Beirut

Laurentiu Gheorghe | 10.08.2020

Premierul libanez este așteptat să prezinte demisia întregului guvern a declarat ministrul Sănătății după ce explozia devastatoare din Beirut a stârnit mânia populației deja afectată de colapsul economiei.

Pe aceeași temă

Explozia a 2.750 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a ucis cel puțin 163 de persoane și a rănit peste 6.000 și a distrus în mare parte Capitala țării, tragedie ce vine pe fondul unei crize politice și economice fără precedent după încetarea războiului civil care a devastat țara timp de 15 ani, a produs o radicalizare a protestelor populare împotriva unui regim corupt și incompetent.

Guvernul libanez, venit la putere în luna ianuarie a acestui an cu sprijinul milițiilor Hezbollah și ale forțelor aliate șiite se reunește luni, pentru a-și da demisia cerută de luni de zile în stradă, spun surse politice și guvernamentale de la Beirut citate de Reuters.

Ministrul Sănătății, Hamad Hasan, a declarat pentru Reuters că prim-minitsrul Hassan Diab va anunța demisia întregului cabinet pe care îl conduce la ora 19:30.

Pentru cei mai mulți libanezi, explozia devastatoare a fost picătura care a revărsat paharul nemulțumirilor acumulate în timpul colapsului economic, a corupție endemice și a incapacității guvernului de a guverna din ulimele luni.

Mai mulţi membri ai Guvernului de la Beirut au demisionat în ultimele zile, pe fondul protestelor masive faţă de situaţia economică şi socială.

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a anunţat luni, potrivit BBC, că bilanţul exploziei din zona portuară a ajuns la 220 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi, 110 persoane fiind în continuare dispărute. Aproximativ 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe după deflagraţie.

Situaţia economică şi socială din Liban este gravă. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemulţumire, iar sâmbătă şi duminică mii de persoane au participat la proteste antiguvernamentale.

Donatorii internaţionali au promis alocarea unor "resurse majore" pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent. Reprezentanţii a 30 de ţări au participat la videoconferinţa internaţională a donatorilor organizată duminică după-amiază de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Potrivit Preşedinţiei Franţei, au fost asumate angajamente pentru ajutoare de 252 de milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22