Guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, respinge orice mediere în criza din Catalonia

E.b. | 05.10.2017

Guvernul spaniol a respins miercuri apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere, atât timp cât acesta continuă să amenințe că va înfăptui secesiunea.

Pe aceeași temă

 

"Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el știe perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată", a reacționat guvernul într-un comunicat, conform AFP, citată de Agerpres

 

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont"nu va accepta niciun șantaj'. 'Retrageți amenințarea cu ruptura!", îi cere el acestuia.

 

Anterior, Carles Puigdemont își reiterase apelul la o mediere internațională, afirmând că ar fi primit "mai multe propuneri" pe care guvernul nu le acceptase.

 

El îl acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care îl criticase dur în ajun, că ar "ignora în mod deliberat" milioanele de catalani, condamnându-le aspirațiile la independență.

 

"Puigdemont a demonstrat că nu este doar un conducător în afara legii, ci și că este absolut rupt de realitate", i-a răspuns aproape imediat vicepreședintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

 

Guvernul separatist al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei a organizat duminică un referendum cu privire la autodeterminare în pofida avertismentelor repetate ale justiției.

 

El afirmă că "Da"-ul pentru independență a obținut voturile a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot).

 

Acest scrutin, care s-a desfășurat fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă, urma să se încheie la începutul săptămânii viitoare printr-o declarație unilaterală de independență a Cataloniei.

 

Discuțiile care durează de mai mulți ani între guvernul central și cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

 

Mariano Rajoy refuză să discute despre un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, argumentând că legea supremă îl interzice și că toți spaniolii ar trebui să se pronunțe cu privire la viitorul țării lor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22