Harta SARS-CoV-2 arată că virusul a apărut la mijlocul lunii noiembrie

Redactia | 21.04.2020

Oamenii de știință au studiat mutațiile coronavirusului și au decodat peste 10.000 de genomi diferiți ai letalului patogen realizând o hartă, crucială pentru oprirea răspândirii pandemiei.

Pe aceeași temă

De la analizarea primei mostre virale în Wuhan în decembrie, echipe internaționale de cercetare au folosit filogeneza pentru a crea un vast arbore genealogic al virusului Sars-CoV-2 responsabil de Covid-19, care arată modul în care se răspândește de la centrul epidemiei până în toate colțurile lumii, arată Financial Times.

”Epidemiologia genetică va fi un instrument vital în eforturile umanității de a combate Covid-19 și să se întoarcă lumea spre normalitate”, a spus Emma Hodcroft, genetician evolutionist la Universitatea din Basel care ia parte la proiectul Nextstrain. ”Pentru început va fi un instrument pentru a ajuta distingerea dintre transmisiile locale față de cele importate în timp ce ne orientăm căte carantină”.

Harta mutațiilor va fi folosită pentru a înțelege orice val următor al virusului dacă și când actuala epidemie poate fi ținută sub control, precum și dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri.


Când acestea sunt într-un final introduse, tehnologia genetică va implicată în detectarea oricărui semn de dezvoltare a rezistenței. În acest moment sunt în lucru aproximativ 80 de vaccinuri și 150 de medicamente pentru Covid-19 sunt în acest moment în lume.


Toate virusurile suferă mutații și niciuna dintre modificările Sars-CoV-2 nu și-a modificat comportamentul sau să îl facă mai periculos - sau nu până acum cel puțin.


”Oamenii au vorbit despre diferite tupine care evoluează în timp ce virusul se răspândește și suferă mutații, dar noi credem că e periculos să folosești acest termen pentru că sugerează că mutațiile fac ca virusul să fie mai puțin transmisibil sau virulent”, a spus Hodcroft.


Ca multe virusuri, Sars-CoV-2 înmagazinează gene precum ARN. Pentru că genomul viral evoluează într-un ritm stabil în timp ce se multiplică, cu o medie de 2,5 mutații pe lună, oamenii de știință pot folosi acest lucru ca pe un ceas molecular. Diferența genetică dintre mostrele Sars-CoV-2 oferă o estimare exactă a momentului în care filiațiile se separă între ele.


Această tehnică a permis cercetătorilor să stabilească momentul în care virusul a început să circule în China. ”Secvențele ne duc spre fârșitul lunii noimebrie -poate mijlocul lunii noiembrie, dar nu mai devreme de atât”, a spus Hodcroft.

Acest lucru anulează ideea că virusul a ajuns în anumite țări vestice la finalul anului trecut și a circulat în secret până în momentul în care epidemia a ajuns în atenția publicului.


Analiza genetică confirmă că Europa și America de Nord nu au avut cazuri înainte de mijlocul lunii ianuarie.


Exemple de diversitate geografică a introducerii Covid-19 pot fi văzute cel mai bine în Islanda, care a realizat cele mai multe teste și analize genetice a Sars-CoV-2 decât orice altă țară pe cap de locuitor.

Kari Stefansson, șef executiv la deCode Genetics, o companie de genetică din Islanda, a spus că acest lucru arată modul în care virusul a intrat în țară prin călători de la un anumit număr de țări, inclusiv de la cei care s-au întors acasă din vacanțele de ski din Alpi la sfârșitul lui februarie.


”Am identificat tipare a mutațiilor caracteristice epidemiei din toată lumea”, a spus el.


„Avem o reprezentare a epidemiei iraniene, din coasta de vest a SUA și din Europa, inclusiv din Regatul Unit”.

articolul integral pe Hotnews.ro


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22