Helmut Kohl a murit. Liderii politici ai lumii îl omagiază: Un mare german, un mare european

E.b. | 17.06.2017

Actuali și foști lideri politici ai lumii au reacționat vineri la anunțul decesului fostului cancelar german Helmut Kohl, arhitectul reunificării țării, omagiindu-l drept unul dintre cei mari lideri ai Europei postbelice, transmit agențiile internaționale de presă.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul cancelar german Helmut Kohl, artizanul reunificării Germaniei, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, în locuinţa sa din Ludwigshafen, în sud-vestul ţării, scrie Bild.

 

Liderii europeni, în frunte cu Angela Merkel, i-au adus un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl, care a încetat din viaţă, relatează RFI.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că predecesorul său, Helmut Kohl, i-a „schimbat viaţa în mod decisiv” prin rolul său în reunificarea germană. A fost „o şansă pentru noi, germanii”, a apreciat Angela Merkel care, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a salutat puţin mai devreme un „mare european”.

 

Pierdem un foarte mare european”, a regretat preşedintele francez Emmanuel Macron, subliniind că „Helmut Kohl a fost unul dintre marii oameni din Europa şi din lumea liberă”.

 

Helmut Kohl, împreună cu Francois Mitterand, a clădit unitatea Europei şi a aprofunda relaţia franco-germană”, a adăugat şeful statul francez care i-a adresat „Angelei Merkel şi Germaniei mărturia sa de simpatie şi prietenie”.


Preşedintele Consiliului italian Paolo Gentiloni i-a adus de asemenea, un omagiu fostului cancelar. "Italia îşi aminteşte de ei ca de un erou al reunificării germane şi al căderii Zidului european”.

 

Un adevărat european ne-a părăsit astăzi”, a spus premierul belgian Charles Michel.

 

''Decesul lui Helmut mă îndurerează profund. Mentorul meu, prietenul meu, esența însăși a Europei. Ne va lipsi enorm, enorm'', a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.


La rândul său, fostul președinte american George H.W. Bush, care a colaborat îndeaproape cu Kohl în perioada mandatului său la Casa Albă, între 1989-1993, când în Europa au avut loc atât căderea Zidului Berlinului, cât și reunificarea germană, a deplâns moartea fostului cancelar, numindu-l ''un prieten adevărat al libertății și bărbatul pe care îl consider unul din cei mai mari lideri ai Europei postbelice''.

 

''Colaborarea strânsă cu foarte bunul meu prieten pentru a ajuta la înfăptuirea unui sfârșit pașnic al Războiului Rece și la unificarea Germaniei în interiorul NATO va rămâne una din marile bucurii ale vieții mele'', a declarat cel de-al 41-lea președinte american.

 

''Prin realizările sale, Helmut a fost o stâncă — în același timp stabilă și puternică. Astăzi deplângem pierderea lui, chiar dacă știm că viața lui remarcabilă va inspira generații viitoare de lideri să îndrăznească și să înfăptuiască lucruri mărețe'', a notat Bush sr. în comunicatul său.

 

La Bruxelles, președintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, a salutat în Helmut Kohl ''un prieten și un om de stat care a ajutat la reunificarea Europei''. ''Îmi voi aduce aminte întotdeauna de Helmut Kohl'', a scris Tusk pe Twitter.


''Un mare german și un mare european a plecat dintre noi. Mă aplec în fața realizărilor sale'', a transmis și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

 

''Helmut Kohl a fost întruchiparea unei Germanii unite într-o Europă unită (...) Un european adevărat'', l-a omagiat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe cancelarul Reunificării, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanjahu a transmis, prin intermediul biroului său de presă, ''tristețea (sa) profundă'' față de decesul ''unui mare prieten al statului Israel''. 

 

 

*****************

 

 

Starea sa de sănătate era extrem de fragilă, el fiind imobilizat într-un scaun cu rotile după ce în 2008 a suferit o căzătură și un atac vascular cerebral.

 

Cancelarul german care a stat cel mai mult în funcție în perioada postbelică, între 1982 și 1998, Kohl a fost motorul din spatele introducerii monedei euro, convingându-i pe sceptici să renunțe la marca germană.

 

Figură impunătoare, Kohl a avut o relație foarte strânsă cu fostul președinte francez Francois Mitterrand în promovarea unei mai mari integrări europene.


În Germania, el era celebrat în principal ca artizan al reunificării țării, pe care a obținut-o după căderea Zidului Berlinului în 1989, în ciuda rezistenței unor parteneri precum premierul britanic Margaret Thatcher și a liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

 

El a câștigat voturile cetățenilor din fosta Germania de Est comunistă promițându-le ''peisaje înfloritoare''.

 

La scurt timp după ce și-a încheiat ultimul mandat, reputația lui Kohl a fost afectată de un scandal financiar care a vizat CDU, condus acum de cancelarul Angela Merkel. Kohl a fost mentorul Angelei Merkel la începutul carierei acesteia, numind-o în primul său post ministerial.

 

"Suntem în doliu", a transmis pe Twitter Uniunea Creștin Democrată (CDU), partidul lui Kohl.


Foștii președinți americani George H. W. Bush și Bill Clinton l-au numit amândoi pe Kohl drept cel mai mare lider european din a doua jumătate a secolului 20

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22