Hollande anunta o schimbare a pozitiei Frantei in privinta aderarii Romaniei la Schengen

Vlad Toma | 13.09.2016

Presedintele Frantei, Francois Hollande, efectueaza astazi o vizita oficiala in Romania, urmand sa se intalneasca cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Presedintele francez a declarat ca Romania trebuie sa poarte discutii la Bruxelles pentru a vedea "cum pot aduce aeroporturile romanesti o contributie la Schengen", declaratie care ar putea implica o schimbare de pozitie a Frantei in privinta aderarii Romaniei la Schengen, aderare care se va face, in prima faza, cu aeroporturile, anunta Hotnews.

 

Conform sursei citate, presedintele francez a vorbit despre implementarea de catre Romania, in premiera europeana, a registrului cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european in lupta anti-terorista.

 

Presedintele Iohannis a declarat de asemenea ca, "in chestiunea Schengen, Romania e sprijinita de Franta" : "Am discutat azi cu presedintele Hollande, si cred ca acest demers se inscrie intr-un demers la nivel european", a spus Iohannis, in declaratia comuna cu Francois Hollande. 

 

***

 

Presedintele francez va vizita Centrul de Cercetare de la Măgurele, impreuna cu presedintele Iohannis, cei doi urmand sa semneze mai multe acorduri în domeniul educaţiei şi cercetării. Cei doi presedinti vor participa la forumul economic „Parteneriatele franco-române de viitor", Franta fiind, conform afirmatiilor purtatorului de cuvant al presedintiei, al patrulea partener comercial al României şi al cincilea investitor. In a doua parte a zilei, presedintele francez se va intalni cu premierul Dacian Ciolos, cei doi vizitand impreuna fabrica de elicoptere Airbus România.

 

Programul presedintelui francez:

 

La ora 9 are loc ceremonia primirii oficiale a presedintelui Hollande la Palatul Cotroceni. Incepand cu ora 9:15 cei doi presedinti vor avea convorbiri tête-à-tête. Incepand cu ora 9:45 vor avea loc convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.

 

La 10:30 va exista o declaratie de presa comuna iar incepand cu 11:25 cei doi presedinti vor vizita Camera de Control Laser a Centrului de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, județul Ilfov.

 

Incepand cu ora 12 cei doi presedinti vor participa la deschiderea evenimentului economic intitulat „Parteneriatele franco-române de viitor” care va avea loc in Sala de Experimente, Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, județul Ilfov.

 

La ora 13 presedintele francez participa la un prânz oficial alături de presedintele Iohannis si de premierul Dacian Ciolos.

 

Incepand cu ora 15.45, presedintele francez va efectua o vizita la fabrica de elicoptere Airbus România, alături de premierul Dacian Ciolos.

 

La ora 20.00, presedintele francez va participa la dineul de stat organizat de către președintele României, Klaus Iohannis. La dineu va participa si premierul Dacian Ciolos.

 

***

 

Scopul principal al vizitei este întărirea parteneriatul strategic între România şi Franţa şi aprofundarea dialogului bilateral. 

 

Conform purtatorului de cuvant al Presedintiei, cei doi şefi de stat vor discuta de asemenea despre ceea ce se va întâmpla cu UE in urma Brexitului, in vederea Summitului de la Bratislava, de pe 16 septembrie. 

 

Presedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizita la Paris, în februarie 2015. Premierul Dacian Ciolos a vizitat de asemenea Franta, in 2016.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22