Hollande cere modificarea Constitutiei pentru retragerea cetateniei in anumite cazuri

Iulian Popescu | 16.11.2015

Francois Hollande cere modificarea Constituţiei pentru a permite retragerea cetăţeniei franceze persoanelor cu dublă cetăţenie care sunt condamnate pentru fapte care „aduc atingere valorilor Republicii” și pentru a interzice intrarea celor cu risc crescut de securitate.

Pe aceeași temă

 

„Trebuie să revizuim Constituţia pentru a permite puterilor publice, respectând statul de drept, să reacţioneze la actele de război. Revizuirea Constituţiei trebuie să includă anumite măsuri: trebuie să se prevadă retragerea cetăţeniei. Nu trebuie să aibă ca rezultat transformarea vreunei persoane în apatrid. Dar trebuie să putem retrage cetăţenia franceză unui individ condamnat pentru atingere la valorile Republicii, chiard dacă este născut francez, pentru că beneficiază de altă naţionalitate. De asemenea trebuie să putem interzice unei persoane cu dublă naţionalitate să revină pe teritoriul nostru, dacă reprezintă un risc terorist, cu excepţia situaţiei în care acceptă să se supună unui control draconic”, a declarat Hollande.

 

„Dacă Europa nu îşi controlează frontierele externe, atunci ne întoarcem la frontierele naţionale. Asta ar însemna destrămarea Uniunii Europene”, a avertizat Hollande.

 

Hollande susţine de asemenea modificarea legii privind starea de asediu, în aşa fel încât să poată fi prelungită cu 3 luni fără ca puterea să fie transferată Armatei.

 

„Am decis să întăresc substanţial mijloacele justiţiei şi securităţii. Magistraţii trebuie să poată folosi toate mijloacele tehnologice disponibile. Magistraţii trebuie să aibă un acces mai larg la mijloacele de anchetă cele mai sofisticate, pentru a lupta contra traficului de arme. Condiţiile în care poliţiştii îşi pot utiliza armele ar trebui revizuite, cu respectul legii, pentru a asigura condiţiile legitimei apărări a poliţiştilor”, a mai spus Hollande.

 

Preşedintele Franţei a anunţat că vrea ca, în doi ani, să sporească numărul poliţiştilor şi jandarmilor cu 5.000. De asemenea, el a dat asigurări că, până în 2019, nu vor exista reduceri de efective în cadrul Armatei.

 

"Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puţin 129 de morţi şi numeroşi răniţi. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. - Stat Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului", a afirmat Hollande, citat de Gândul.

 

"Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie", a adăugat preşedintele Franţei.

 

"Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste", a precizat Hollande, citat de Gândul.

 

CITIȚI ȘI: Atentatele din Paris schimba agenda G20. Juncker: Nu trebuie cedat emotiilor primare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22