Hotnews: Gazprom si OMV, intelegere pentru un schimb de active care implica Romania

Iulian Popescu | 08.01.2016

Grupul austriac OMV si compania rusa Gazprom ar fi ajusn la o intelegere de principiu privind un schimb de active care implica Romania, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse.

Pe aceeași temă

 

Potrivit acestor surse Hotnews, OMV ar putea primi acces la exploatarea unor zacaminte din Siberia, in schimbul preluarii rafinariei Petrobrazi de la Ploiesti si a unor benzinarii din Bulgaria.

 

In cadrul acestui aranjament, rusii doresc sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil, printre care si cele din Marea Neagra.

 

Negocierile au inceput anul trecut, cand s-a semnat un document,  si nu sunt inca finalziate si fac parte dintr-un cadru mai larg care vizeaza un ansamblu de transferuri pentru ca OMV sa devina partener al exploatarii unui zacamant, aflat in faza de exploarare, din Siberia.

 

In primavara lui 2015, a fost numit sef al OMV un apropiat al rusilor, Rainer Seele, mai scrie Hotnews, explicand cum s-a ajuns la aceasta afacere.

 

Explicatiile oferite de OMV pentru Hotnews

 

"Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens. Am declarat in mod clar ca actiunile OMV si, de asemenea, ale OMV Petrom nu sunt pe masa (negocierilor). Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa, fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate. (Nota: sublinierea redactiei) Ceea ce vom face in mod absolut clar este ca nu vom renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele noastre strategice. OMV Petrom a fost, este si va fi o companie de baza,, iar Romania ramane o piata de baza", au spus reprezentantii OMV pentru HotNews.ro.

 

Daca statul roman poate interveni

 

Hotnews sustine ca statul roman poate inetrveni indirect, intrucat licentele de explorare si exploatare sunt aprobate de stat, iar in cazul Petropbrazi OMV trebuie sa notifice statul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22