Iarna, cu temperaturi peste medie, a făcut ca prețul gazelor să scadă puternic în Europa

L. G. | 02.01.2023

Prețurile en-gros ale gazelor naturale din Europa au scăzut luni, 1 ianuarie, la cel mai redus nivel de la începutul războiului din Ucraina.

Pe aceeași temă

Meteorologii prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce va ajuta Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.

După un an 2022 extrem de volatil – costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina – piaţa a început 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată.

În jurul orei 10:20 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 2,7% până la 72,48 euro pentru un Megawatt-oră.

Cotaţiile futures mai mici în Europa ajută şi la diminuarea presiunilor cu privire la preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenţie orice semnale privind perturbarea livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, după ce o furtună arctică a paralizat o mare parte din SUA.

Prețul gazului cu livrare în luna următoare, a pierdut aproape 50% într-o singură lună și a scăzut enorm față de vârfurile din vară: în august 2022, acesta atinsese un maxim de 342 de euro pe megawatt-oră.

Prețul gazelor a început să crească în toamna anului 2021, odată cu începutul reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa, iar apoi foarte brusc după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022.

De atunci, gazoductele dintre Rusia și Europa au fost aproape toate închise.

Volumele de tranzacționare de luni au fost scăzute, deoarece principala piață de mărfuri, Londra, a fost închisă.

Tendința actuală de scădere a fost posibilă datorită „stocurilor mari de gaze care au fost constituite și a cererii moderate, în parte datorită condițiilor meteorologice favorabile", spune Sebastian Paris Horvitz, director de cercetare la Banque Postale Asset Management.

„Aceasta este o veste bună pentru statele europene și pentru economiile din regiune", a adăugat el.

Prețul gazului are un impact și asupra celui al energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate.

În Franța, prețul energiei electrice angro pentru livrare în 2023, care depășise 1.000 de euro/MWh la sfârșitul lunii august, a scăzut vineri la 240 de euro, cel mai mic nivel de după aprilie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22