În ciuda inspecției AIEA la Zaporojie, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „terorism nuclear”

L. G. | 02.09.2022

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie existând riscul unei catastrofe nucleare în Europa.

Pe aceeași temă

Centrala, aflată la 10 km de pozițiile ucrainene de peste râul Nipru, a fost capturată de forțele ruse la scurt timp după ce au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie și a intrat în centrul atenției din cauza luptelor care se dau în imediata ei apropiere, fiind ținta tirurilor de artilerie.

La Moscova, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a respins afirmaţiile Kievului şi Occidentului conform cărora Rusia ar fi desfăşurat armament greu în interiorul centralei. El a acuzat Ucraina de „terorism nuclear” pentru că bombardează instalațiile critice, au relatat vineri agenţiile de ştiri ruse, citate de Reuters.

Șoigu a repetat acuzațiile Moscovei spunând că Kievul va purta responsabilitatea pentru orice escaladare a conflictului în zona sensibilă.

El a spus că Kievul „creează o amenințare reală de catastrofă nucleară” și folosește arme furnizate de Occident pentru a ataca centrala. El a acuzat, de asemenea, Statele Unite și Uniunea Europeană că „încurajează astfel de acțiuni nesăbuite”.

Unul dintre reactoarele centralei a fost închis forțat joi din cauza bombardamentelor.

La Zaporojie vor rămâne permanent doi inspectori AIEA

Şoigu a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear'' şi a respins acuzaţiile formulate de Kiev şi de Occident potrivit cărora Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub controlul ruşilor din martie.

„Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru'”, a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.

El a susţinut că Ucraina a lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri „kamikaze” cu drone în ultimele şase săptămâni. „Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear”, a adăugat Şoigu.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacarea centralei. Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, a declarat vineri agenţiei ruse RIA Novosti că doi inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vor rămâne la centrala Zaporojie cu titlu permanent, transmite Reuters.

O misiune AIEA se află în prezent pentru a analiza securitatea funcționării centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa.

„Rusia i-a deturnat pe inspectorii AIEA”

Separat, Ucraina a denunţat vineri faptul că Rusia a manipulat vizita experţilor AIEA, motiv pentru care „va fi greu” ca agenţia ONU să poată elabora un raport imparţial cu privire la situaţia reală de la centrală, transmite EFE, preluată de Agerpres.

„Armata rusă minte, manipulează şi tergiversează realitatea la centrala nucleară Zaporojie, transmiţând misiunii AIEA doar acele informaţii care îi convin”, a scris pe contul său de Telegram compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom. Potrivit companiei citate, prezenţa vehiculelor militare ruse în sala turbinelor „a fost prezentată experţilor AIEA drept echipament al forţelor de apărare chimică și nucleară”.

În plus, a adăugat Energoatom, „ruşii nu au permis misiunii să pătrundă în centrul de criză al centralei, unde în prezent există personal militar rus pe care reprezentanţii AIEA nu trebuiau să-l vadă”, „ascunzându-le” prezenţa „invadatorilor ruşi înarmaţi”.

Energoatom a mai afirmat că partea rusă „a blocat comunicaţiile mobile şi de internet în Energodar”, localitate pe teritoriul căreia se află centrala nucleară, „pentru a evita trimiterea de fotografii şi de înregistrări video de la centrala nucleară şi din oraş”. Mai mult, potrivit Energoatom, ruşii au permis doar personalului operativ al centralei să vină la muncă, limitând semnificativ prezenţa oamenilor pe ruta de deplasare a delegaţiei AIEA.

Compania ucraineană a insistat totodată că majoritatea „mass-media internaţională” deplasată joi în faţa centralei Zaporojie erau „propagandişti ruşi” şi că jurnaliştilor ucraineni şi străini care încercau să ajungă la centrală dinspre teritoriile aflate sub control ucrainean le-a fost blocat accesul la punctul de control rus.

Energoatom consideră totodată că misiunea AIEA a făcut obiectul unui „spectacol planificat”, pe traseul experţilor internaţionali către centrală făcându-şi apariţia locuitori din Energodar, şi acest oraş fiind sub ocupaţie rusă, „care se plângeau de bombardamentele forţelor armate ale Ucrainei”.

„Ocupanţii mint, tergiversează faptele şi dovezile care atestă că ei au bombardat centrala, precum şi consecinţele pagubelor asupra infrastructurii centralei. Cum era de aşteptat, se dă vina pe forţele armate ucrainene. Este evident că în aceste condiţii va fi greu pentru AIEA să facă o evaluare imparţială a situaţiei de la centrala nucleară Zaporojie”, a mai opinat Energoatom.

Director general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi, după ce a vizitat centrala nucleară, că „este evident că centrala şi integritatea sa fizică au fost încălcate în mai multe rânduri, din greşeală sau intenţionat”. „Nu avem elementele pentru a evalua acest aspect, însă este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem şi este ceva ce nu poate continua să se repete”, motiv pentru care AIEA „încearcă să pună în funcţiune anumite mecanisme şi să stabilească o prezenţă permanentă” a unor experţi ai AIEA la centrală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22