În Israel, Pfizer a demonstrat o eficiență de doar 39% față de tulpina Delta, dar fără forme grave

Laurentiu Gheorghe | 25.07.2021

Vaccinul Pfizer are în Israel o eficiență de 39% față de infecțiile cu varianta Delta a coronavirusului, dar a redus drastic cazurile grave de Covid-19 și spitalizările, arată Ministerul Sănătății.

Pe aceeași temă

Cifra de eficacitate, care se bazează pe un număr nespecificat de persoane evaluate între 20 iunie și 17 iulie, este în scădere față de o estimare anterioară de 64%, în urmă cu două săptămâni, și intră în conflict cu datele din Marea Britanie care au constatat că vaccinul a avut o eficiență de 88% eficientă împotriva unei forme simptomatice de boală, se arată într-un raport al Ministerului Sănătății de la Tel-Aviv, citat de CNBC.

De asemenea, ar avea o eficiență de 41% în prevenirea infecțiilor simptomatice provocate de varianta Delta a coronavirusurlui, potrivit Forbes.

Cu toate acestea, vaccinul cu două doze funcționează încă foarte bine pentru a preveni formele grave a bolii, demonstrând o eficiență de 88% împotriva spitalizării și o eficiență de 91% împotriva formelor severe, potrivit datelor israeliene publicate joi.

„Trebuie să fim conștienți de faptul că, cu timpul, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a spus dr. Isaac Bogoch, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

Este posibil ca concluziile Israelului să fie diferite de alte studii, reflectând faptul că au avut acces la vaccinuri de mai mult timp decât majoritatea celorlalte părți ale lumii. Cu alte cuvinte, este cea mai actualizată și mai exactă evaluare a vaccinului Pfizer împotriva Delta, scrie Forbes.

Cu toate acestea, ministerul sănătății din Israel nu a dezvăluit datele din spatele rezultatelor sale și există o serie de probleme în modul în care studiul pare să fi fost realizat, care ar putea crea incertitudine. Studiul nu a urmat, de exemplu, pașii necesari pentru a exclude explicații alternative pentru eficacitatea scăzută, cum ar fi părtinirea cu privire la cine este testat pentru Covid-19.

Israelul a fost liderul campaniei de vaccinare la nivel global, pentru că și-a asigurat dozele în schimbul datelor. Țara a renunțat la restricțiile de pandemie în luna mai, deși un nou val de cazuri condus de Delta a adus-o la marginea unor noi posibile restricții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22