În Marea Britanie rata inflației ar putea trece de 18% la începutul anului viitor

L. G. | 22.08.2022

O nouă analiză estimează că rata inflației în Marea Britanie ar putea trece de 18% pentru prima dată în ultimii 50% din cauza creșterii prețurilor la energie în sezonul rece.

Pe aceeași temă

Creșterea prețurilor de consum în Marea Britanie ar putea atinge un vârf de 18,6% la începutul anului 2023, de nouă ori mai mare decât ținta stabilită de Banca Angliei (BoE), a declarat luni un economist al băncii americane Citi, după ce și-a majorat prognoza pentru a include ultima creștere a prețurilor la energie.

Benjamin Nabarro, economistul-șef din Marea Britanie la Citi, le-a spus clienților luni că se așteaptă ca inflația IPC să atingă uluitoare 18,6% în ianuarie, din cauza creșterii costurilor la gaze naturale și energie.

„Întrebarea care se pune acum este ce politică trebuie urmată pentru a atenua impactul atât asupra inflației, cât și asupra economiei reale”, a declarat Benjamin Nabarro într-o notă adresată clienților băncii.

O rata mai mare a inflației s-a înregistrat 1976 generată de criza petrolieră.

Se așteaptă ca Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson la funcția de prim-ministru, să anunțe măsuri de ajutorare a gospodăriilor odată ajunsă la putere, dar este posibil ca acestea să aibă doar un efect limitat, a adăugat Benjamin Nabarro.

Banca Angliei, care a declarat la începutul acestei luni că este posibil ca majorările de prețuri să atingă un vârf de 13%, este probabil să ajungă la concluzia că riscurile unei inflații mai persistente au crescut, a spus economistul.

„Acest lucru înseamnă să mutăm ratele în mod clar în teritoriu restrictiv, și rapid”, spune el.

El adaugă că „dacă apar semne de inflație mai bine înrădăcinată”, banca centrală ar putea fi nevoită să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 6%-7% „pentru a recâștiga controlul asupra dinamicii inflaționiste”.

Dar el este în continuare în favoarea ipotezei că o creștere a șomajului în lunile următoare ar permite BoE să mai aștepte cu majorarea dobânzii cheie..

Comitetul de politică monetară (MPC) al Băncii Angliei a majorat dobânda cheie cu o jumătate de punct procentual la începutul acestei luni, iar piețele se așteaptă la o nouă majorare bruscă la următoarea ședință din 15 septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22