În răspunsul transmis SUA, Rusia amenință cu măsuri militare dacă nu-i sunt îndeplinite cererile

L. G. | 17.02.2022

Rusia, față de propunerile SUA pentru detensionarea situației din Ucraina, amenință cu „măsuri militare și tehnice” deoarece SUA și NATO nu vor să ajungă la un acord prin care să-i fie respectate cererile.

Pe aceeași temă

Federația Rusă a trimis, joi, răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate. Documentul a fost înmânat Ambasadorului SUA în Rusia, John Sullivan.

În scrisoare, Rusia susține că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale și că „va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”, relatează Russia Today.

Washingtonul a „interpretat” unele dintre temele transmise de partea rusă și a încercat să le răstălmăcească în propriul interes, a tranmis Ministerul de Externe rus referitor la propunerile de securitate ale SUA. Asemenea acțiuni ridică „semne de întrebare” privind dorința SUA de contribuoi la securitatea Europei, a adăugat diplomatul rus.

„«Liniile noastre roșii», interesele noastre cheie de securitate și dreptul suveran al Rusiei de a le apăra sunt încă ignorate”, se arată în scriosare, adăugând că Moscova se vede obligată să răspundă cu „măsuri militare și tehnice”.

Federația Rusă susține că Statele Unite nu au dat un răspuns constructiv la solicitările privind extinderea NATO, retragerea „formulei de la București” conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO” și refuzul de a crea baze militare pe teritoriul statelor care anterior făceau parte din URSS și nu sunt membre ale alianței, inclusiv utilizarea infrastructurii acestora pentru desfășurarea oricărei activități militare, precum și în legătură cu revenirea Alianței Nord Atlantice la statutul din 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia—NATO.

 

 „Aceste prevederi sunt de o importanță fundamentală pentru Federația Rusă”, se arată în document. Ministerul rus de Externe a subliniat că „a fost ignorată natura pachetului de propuneri rusești, din care s-au ales în mod deliberat subiecte „conveniente”, care, la rândul lor, au fost „răsucite” în direcția creării de avantaje pentru Statele Unite și aliații săi. Această abordare, precum și retorica oficialilor americani, întărește îndoielile legitime că Washingtonul este cu adevărat angajat să repare situația de securitate europeană.”

 

Moscova este alarmată de creșterea activității militare a Statelor Unite și a NATO direct la granițele Rusiei, în timp ce „liniile roșii” ale Rusiei și interesele sale fundamentale de securitate, precum și dreptul suveran al Rusiei de a le proteja, continuă să fie ignorate.

 

„În absența dispoziției părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, (...) Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul ministerului rus de Externe.

 

„Nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au declarat-o la nivel oficial din toamna anului trecut. (...) De asemenea, acuzațiile aduse Rusiei conținute în răspunsul american că „a ocupat Crimeea” nu stau în picioare. În 2014, la Kiev a avut loc o lovitură de stat, ai cărei inițiatori, cu sprijinul Statelor Unite și al aliaților săi, s-au îndreptat spre crearea unui stat naționalist care încalcă drepturile populației ruse. Populația din Crimeea a votat pentru reunificarea cu Rusia. Problema apartenenței Crimeei este închisă.”, transmite Moscova.

 

„Dacă Ucraina va fi acceptată în NATO, va exista o amenințare reală ca regimul de la Kiev să încerce să „retoarcă” Crimeea prin forță, atrăgând Statele Unite și aliații săi în conformitate cu art. 5 din Tratatul de la Washington, într-un conflict armat direct cu Rusia, cu toate consecințele care vor urma”, mai spun oficialii ruși.

 

Despre Donbas, Moscova spune că „teza repetată în răspunsul SUA că Rusia ar fi „aprins conflictul din Donbas” este „de neaccpetat”.

 

Rusia cere „oprirea furnizării de arme către Ucraina, retragerea tuturor consilierilor și instructorilor occidentali de acolo, oprirea oricăror exerciții NATO comune cu Forțele Armate ale Ucrainei și retragerea tuturor armelor străine”.

 

„Presupunem că desfășurarea Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său nu afectează și nu poate afecta interesele fundamentale ale Statelor Unite. Dorim să vă reamintim că nu există forțe ale noastre pe teritoriul Ucrainei”, mai susține Moscova.

 

Rusia cere retragerea forțelor americane din sud-estul Europei și din Țările Baltice. „Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală și de Est și Țările Baltice. Suntem convinși că armatele naționale din aceste zone sunt suficiente.”, spune Moscova.

 

„Solicităm Statelor Unite și NATO să revină la îndeplinirea obligațiilor lor internaționale în domeniul menținerii păcii și securității. Așteptăm propuneri concrete de la membrii alianței cu privire la conținutul și formele de consolidare juridică a refuzului de a extinde în continuare NATO spre Est”, mai transmite Federația Rusă.

 

MAE rus a mai transmis disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că menţine posibilitatea admiterii unor noi state şi susţine suveranitatea Ucrainei şi Georgiei, pledând însă pentru continuarea dialogului cu Moscova.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22