În urma discuției dintre Joe Biden și Xi Jinpeng, China a cerut discuții directe NATO-Rusia

L. G. | 18.03.2022

Președintele chinez, Xi Jingping, i-a solicitat președintelui SUA, Joe Biden, în timpul convorbirii telefonice de vineri, să accepte discuții directe NATO-Rusia pentru încetarea conflictului Rusia-Ucraina.

Pe aceeași temă

În același timp, Casa Albă a transmis că Joe Biden l-a avertizat pe Xi cu privire la „complicațiile și consecințele dacă China va oferi sprijin efectiv Rusiei care atacă brutal orașe și civili din Ucraina.

Comunicatul integral al Casei Albe:

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a vorbit azi cu președintele Chinei Xi Jingpeng. Discuția s-a concentrat pe invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Președintele Biden a subliniat punctele de vedere ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la această criză. Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni și apoi de a răspunde invaziei, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei.

El a descris implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta conduce atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Președintele și-a subliniat sprijinul pentru o soluționare diplomatică a crizei. Cei doi lideri au convenit și asupra importanței menținerii unor linii deschise de comunicare, pentru a gestiona concurența dintre cele două țări. Președintele a reiterat că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului. Cei doi lideri au însărcinat echipele lor de negociatori să țină seama de discuția de astăzi în perioada critică care urmează.”

În comunicatul venit din partea Chinei se arată că președintele Xi i-a spus lui Joe Biden că „Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. Evenimentele relevante arată încă o dată că relațiile de la stat la stat nu trebuie să ajungă la punctul de confruntare. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui.”.

În timp ce comunicatul Casei Albe a întârziat mai mult de trei ore, agenția Bloomberg a transmis pe surse principalele subiecte ale discuției dintre cei doi președinți:

  • Atât Xi, cât și Biden consideră că întrevederea video a fost „constructivă”

  • Xi a reiterat poziția Chinei conform căreia ar dori să ofere ajutor umanitar Ucrainei și altor națiuni afectate de criză și că toate părțile ar trebui să sprijine în comun dialogurile și negocierile dintre Rusia și Ucraina.

  • Biden a spus că SUA sunt dispuse să mențină deschisă comunicarea cu China pentru a evita escaladarea crizei din Ucraina

  • Xi a spus că apreciază reiterarea lui Biden că SUA nu vor căuta un nou război rece, nu va încerca să schimbe sistemul politic al Chinei, să nu se opună Chinei împreună cu aliații, să nu sprijine „independența Taiwanului”.

  • Xi a spus că legăturile China-SUA. vor avea un impact „subversiv” dacă problemele din Taiwan nu sunt tratate corespunzător

  • Xi a spus că speră ca SUA să acorde suficientă atenție problemelor din Taiwan

  • Separat, Xi a spus că partea americană a apreciat greșit intențiile strategice ale Chinei și că nu au fost întreprinse acțiuni din partea SUA pentru a pune în practică intențiile pozitive ale președintelui Biden, ceea ce a dus la deterioaraea relațiilor bilaterale.

***

Conform agențiilor de presă, Statele Unite îndeamnă China să se distanțeze clar de Rusia și o amenință cu represalii dacă va veni în ajutorul președintelui rus Vladimir Putin, dar declarațiile oficiale de la Beijing în timpul și după schimbul de idei dintre șefii de stat mențin o oarecare ambiguitate.

Președintele american Joe Biden i-a descris vineri președintelui Chinei Xi Jinping „implicațiile și consecințele” dacă Beijingul oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta efectuează un atac brutal asupra orașelor și civililor ucraineni”, a spus Casa Albă, relatează AFP și Reuters.

China solicită în schimb Statelor Unite și NATO să aibă un „dialog” cu Rusia privind „preocupările de securitate” de la Moscova și Kiev, într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe publicat la finalul schimbului.

Beijingul reia o temă dragă președintelui rus Vladimir Putin, care justifică invadarea Ucrainei prin nevoia de a-și proteja țara împotriva dorințelor expansioniste ale alianței militare occidentale, potrivit acestuia.

Nici acest text de la Ministerul de Externe și nici elementele difuzate de televiziunea chineză nu vorbesc despre un „război” în Ucraina, cel mult despre o „criză” sau o „situație”.

Cei doi lideri și-au semnalat dorința de a „ține deschise canalele de comunicare” în cadrul acestei întâlniri, care a durat aproape două ore

Xi Jinping a profitat de asemenea de discuție pentru a-l avertiza pe Biden, spunând că „gestionarea greșită a problemei Taiwanului ar avea un impact negativ asupra relației bilaterale”.

China pretinde suveranitatea asupra insulei, care se bucură de sprijinul SUA în domeniul apărării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22