În urma rezultatelor falselor referendumuri, Rusia anunță că va anexa rapid 4 regiuni din Ucraina

L. G. | 28.09.2022

Oficiali instalați de ruși în patru regiuni ocupate ale Ucrainei au raportat majorități uriașe în favoarea aderării la Rusia, în timp ce SUA anunță o rezoluție a ONU care să condamne referendumurile.

Pe aceeași temă

De asemenea, Statele Unite au anunțat că pregătesc un nou pachet de sancțiuni împotiva Rusiei în cazul în care Rusia va anexa teritorii ucrainene precum și un ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Procesul de votare s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile în regiunile din est Donețk și Lugansk și în Zaporijiia și Herson în sud, care împreună reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Rezultatele finale ale referendumurilor încheiate marți în cele patru provincii au variat de la 87% la 99,2% în favoarea aderării la Rusia, potrivit oficialilor locali numiți de Rusia. Șeful Camerei superioare a parlamentului rus a spus că parlamentul ar putea lua în considerare anexarea pe 4 octombrie.

„Rezultatele sunt clare. Bine ați venit acasă, în Rusia!”, a scris pe Telegram fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al lui Vladimir Putin.

În teritoriile ocupate, oficialii instalați de ruși au mers cu urnele de vot din casă în casă în ceea ce Ucraina și Occidentul au considerat că este un scrutin ilegitim și coercitiv pentru a crea un pretext legal ca Rusia să anexeze cele patru regiuni.

„Această farsă din teritoriile ocupate nu poate fi numită nici măcar o imitație a unui referendum”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii într-un discurs video difuzat marți seara, după anunțarea rezultatelor pro-Rusia.

Rezoluție ONU împotriva anexării teritoriilor ucrainene la Rusia

Statele Unite au anunțat că vor introduce o rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU prin care le va cere statelor membre să nu recunoască nicio modificare a granițelor Ucrainei și să oblige Rusia să-și retragă trupele din teritoriile ocupate, a declarat reprezentantul american la ONU Linda Thomas-Greenfield.

„Referendumul fals al Rusiei, dacă este acceptat, va deschide o cutie a Pandorei pe care nu o vom mai putea închide”, a spus ea în ședința Consiliului de Securitate.

Rusia are capacitatea de a se opune adoptării unei rezoluții în Consiliul de Securitate, dar Thomas-Greenfield a spus că asta ar determina Statele Unite să supună această problemă Adunării Generale a ONU.

„Orice referendum desfășurat în aceste condiții, sub amenințarea armelor, nu poate fi niciodată liber sau echitabil”, a spus și ambasadorul adjunct al Marii Britanii la ONU, James Kariuki.

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vassily Nebenzia, a declarat la întrunirea Consiliului că referendumurile s-au desfășurat în mod transparent și în conformitate cu normele electorale internaționale.

„Acest proces (de anexare – n.r.) va continua dacă Kievul nu își recunoaște greșelile și erorile strategice și nu începe să fie ghidat de interesele propriilor cetățeni și să nu îndeplinească orbește voința acelor oameni care îl manevrează”, a spus el.

Dacă Rusia anexează cele patru regiuni ucrainene, Putin s-ar putea folosi de orice încercare ucraineană de a le recuceri ca să declare un atac direct asupra Rusiei însăși.

Putin a declarat săptămâna trecută că este gata să folosească inclusiv armele nucleare pentru a apăra „integritatea teritorială” a Rusiei.

Însă Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelenski, a declarat pentru Reuters că Kievul nu va fi influențat de amenințările nucleare sau de referendumurile de anexare și va continua cu planurile de recucerire a întregului teritoriu ocupat de forțele invadatoare rusești.

El a spus că cetățenii ucraineni care au sprijinit organizarea referendumurilor vor fi acuzați de trădare și sunt pasibili de condamnare la cinci ani de închisoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22