Incepe reuniunea de iarna a Consilului European - Criza refugiatilor, subiectul principal

Iulian Popescu | 17.12.2015

Principalul subiect de pe agenda Consiliului European de iarnă, care se va desfășura joi și vineri, va fi setul de măsuri propuse pentru a întări paza la frontiera externă a Uniunii. Din partea României participă premierul Dacian Cioloș.

Pe aceeași temă

 

“Scopul nostru este clar: trebuie să recâștigăm controlul asupra frontierelor noastre externe pentru a stopa fluxurile migratoare și a menține spațiul Schengen”, spune Donald Tusk, președintele Consiliului, în invitația adresată participanților.

 

Joi, Consiliul va purta o primă discuție pe măsurile propuse de Comisia Europeană privind extinderea mandatului Frontex pentru a îmbunătăți gestionarea frontierelor externe ale UE și formarea Agenției de Pază Europeană a Frontierelor și Coastelor.

 

Această structură va lua locul Frontex și va putea interveni, cu mandat de la Comisia Europeană și aprobat de Consiliu, la granițele oricărui stat, chiar dacă statul respectiv nu a solicitat acest lucru și nu-l consideră necesar.

 

Donald Tusk asigură în invitația trimisă șefilor de state și guverne că protecția frontierelor noastre externe nu este menită să-i sperie pe cei care fug de războaiele sau persecuțiile din țara lor: „Europa este o comunitate a libertății și le va oferi întotdeauna adăpost celor aflațiîn pericol”, spune pre;edintele Consiliului.

 

Tot la acest capitol se va prezenta și controlul sistematic la frontiere (la intrare și la ieșire) a cetățenilor europeni.

 

Se va discuta și problema din Marea Britanie, a cererilor de reformare înaintate de premierul David Cameron.

 

Tusk a evaluat deja cererile și, în punctul său de vedere trimis deja șefilor de stat și de guvern, el spune că punctul cel mai delicat și va necesita o dezbatere politică consistentă la summit, este cel al interzicerii beneficiilor sociale pentru imigranții din UE care au stat și au contribuit mai puțin de patru ani în Marea Britanie.

 

Președintele Consiliului a refuzat discutarea, la cererea Italiei, a sancțiunilor impuse Rusiei.

Reamintim că Italia a fost cea care a cerut amânarea prelungirii acestor sancțiuni și discutarea lor la Consiliu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22