Inegalități pe piața muncii din Europa. Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații.

Redactia | 08.03.2021

O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă.

Pe aceeași temă

O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă. Asta înseamnă că pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere, potrivit Euronews.

Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensiile acestora, de până la 30%.

Țările cu cele mai mari discrepanțe

În fruntea clasamentului în ceea ce privește diferențele salariilor primite de femei și bărbați este Estonia, unde o femeie câștigă cu aproape 22% mai puțin decât primește un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în același domeniu, pe același post.

Următoarele patru poziții ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia, unde diferențele dintre cele două sexe în ceea ce privește salarizarea este asemănătoare, și anume aproximativ 20%.

La celălalt pol se află Luxemburg, unde diferența dintre cât câștigă o femeie și cât câștigă un bărbat este de doar 1,4%. Țara este urmată de România, unde, de asemenea, diferența este una mică, mai exact 2,2%.

De unde vin aceste diferențe de remunerare

Unul dintre cei mai importanți factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este jonglarea continuă între locul de muncă și treburile casnice. Femeile își asumă în continuare cea mai mare parte atunci când vine vorba despre creșterea copiilor, ceea ce înseamnă că acestea își reduc adesea programul de lucru, tocmai pentru a avea timp pentru cei mici.

O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbați. Acest lucru face ca femeile să progreseze mai greu în carieră.

Totodată, există mai multe femei decât bărbați care lucrează în sectoare mai puțin plătite, cum ar fi educația sau îngrijirea.

Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalități de gen. În timpul lockdown-urilor la nivel național, femeile au preluat aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor și tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă.

Lucrul part-time în țările europene

Pe primul loc în Europa în ceea ce privește diferența dintre numărul femeilor și cel al bărbaților care lucrează part-time este Olanda. 73% dintre femeile din această țară au un job cu jumătate de normă, în timp ce doar 23% dintre bărbați au un asemenea loc de muncă.

Olanda este urmată de Austria și Germania, în cazul cărora diferențele sunt destul de asemănătoare: aproximativ 47% dintre femeile din aceste țări lucrează part-time, pe când procentul bărbaților care au un job cu jumătate de normă este de 9%.

Cele mai mici diferențe le înregistrează Bulgaria, unde doar 2,1% dintre femei au un job part-time, iar procentul bărbaților cu un astfel de job nu este foarte departe, acesta fiind de 1,6%.

După Bulgaria se află România, unde, de asemenea, diferența dintre numărul femeilor și al bărbaților care lucrează cu jumătate de normă este aproape inexistentă: 6% în cazul femeilor și 5,7% în cazul bărbaților.

Soluția propusă de Comisia Europeană pentru a elimina diferențele dintre salariile femeilor și ale bărbaților

Pentru a elimina aceste diferențe dintre salariile femeilor și ale bărbaților, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.

Propunerea legislativă prezentată joi se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.

Von der Leyen: „Este nevoie de transparenţă”

"Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Propunerea privind transparenţa salarială reprezintă un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau o muncă de aceeaşi valoare. Aceasta le va permite lucrătorilor să îşi exercite dreptul la egalitatea de remunerare şi va duce la eliminarea prejudecăţilor de gen în ceea ce priveşte remunerarea", a declarat la rândul său comisarul pentru egalitate, Helena Dalli.

Inițiativa Comisiei Europene privind transparența salarială va parcurge cel mai probabil un drum lung până va ajunge să contribuie la îmbunătățirea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați însă reprezintă un punct de plecare datorită căruia femeile nu vor mai trebui să facă anumite compromisuri pentru a ajunge în vârful unei companii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22