Înmormântarea lui alexei Navalnîi are loc la Moscova.Mii de oameni sunt prezenți sfidând autortățile

Redactia | 01.03.2024

Funeraliile lui Alexei Navanîi se desfășoară azi la Moscova. În fața bisericii unde are loc slujba de înmormântare s-au strâns sute de susținători ai dizidendului în ciuda prezenței masive a poliției.

Pe aceeași temă

Susținătorilor lui Navalnîi de la înmormântare li s-a alăturat și ambasadorul american la Moscova. Mulțimea prezentă a scandat, a aplaudat și și-au manifestat opoziția față de războiul declanșat de Vladimir Putin. „Rusia fără Putin” și „Rusia va fi liberă” a scandat mulțimea.

Cu două ore înainte de slujbă, o prezenţă intensă a poliţiei era vizibilă în jurul Bisericii Icoanei Maicii Domnului din cartierul Marino, unde locuia Navalnîi. Au fost deja raportate arestări, mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi fiind reţinuţi în timp ce îşi părăseau apartamentele pentru a participa la înmormântare, potrivit The Guardian.

Slujba de comemorare, care va fi oficiată de un preot şi va fi însoţită de cântece corale, permite oamenilor să treacă pe lângă sicriul deschis al defunctului pentru a-şi lua rămas bun.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Alexei Navalny <a href="https://t.co/bXwx5iTBWb">pic.twitter.com/bXwx5iTBWb</a></p>&mdash; The Anti-Corruption Foundation (@ACF_int) <a href="https://twitter.com/ACF_int/status/1763530652404609394?ref_src=twsrc%5Etfw">March 1, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kremlinul a declarat vineri că orice adunări neautorizate în sprijinul regretatului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care urmează să fie înmormântat vineri la Moscova, vor încălca legea, relatează Reuters.

Într-o teleconferinţă cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă o evaluare a lui Navalnîi ca figură politică şi a spus că nu are nimic de transmis familiei lui Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, cea mai cunoscută figură a opoziţiei din Rusia, a murit subit pe 16 februarie într-o colonie penală din Arctica, unde îşi ispăşea pedepse care totalizau peste 30 de ani de închisoare.

<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="ru" dir="ltr">Очередь к храму, где будут отпевать Навального, растянулась на несколько сотен метров.<br><br>Видео: Медиазона <a href="https://t.co/EXJb8xOyL2">pic.twitter.com/EXJb8xOyL2</a></p>&mdash; Медиазона (@mediazzzona) <a href="https://twitter.com/mediazzzona/status/1763508510216597557?ref_src=twsrc%5Etfw">March 1, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Doar pentru a ne reaminti: avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor fi o încălcare a legii, iar cei care participă la ele vor fi traşi la răspundere - din nou, în conformitate cu legea în vigoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Desigur, astăzi este o zi tragică, deoarece moartea lui Alexei este o mare pierdere nu numai pentru familia și apropiații săi, cărora le transmitem condoleanțe, ci este o pierdere pentru un număr imens de oameni. Cred că pentru multe milioane de oameni din Rusia și nu numai din Rusia. Să sperăm că despărțirea va avea loc fără incidente. Cred că vor veni mii de oameni. Cred că voi vedea mulți dintre vechii și noii mei camarazi în lupta noastră pentru ca Rusia să fie pașnică și liberă", a declarat Boris Nadejdin, principalul rival al lui Putin la prezidențiale, care a fost exclus din cursa de la Kremlin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22