Intalnire Putin-Obama: SUA cere Rusiei sa-si clarifice pozitia in privinta Siriei

Paul Cristescu | 25.09.2015

Barack Obama, președintele SUA, va avea o intalnire cu Vladimir Putin, președintele rus. Obama ii va cere presedintelui rus sa explice modul în care prezența militară a țării sale în Siria va contribui la înfrângerea Statului Islamic.

Pe aceeași temă

 

"Există o mulțime de lucruri de discutat, iar acum este timpul și pentru Rusia să clarifice și să explice exact modul în care propune să contribuie constructiv la ceea ce este deja o coaliție multinațională", a declarat Celeste Wallander, senior director și asistent special al președintelui SUA pentru Rusia și Asia Centrala, conform Agerpres.

 

Ea a adăugat că argumentul Rusiei, potrivit căreia prezența ei militară recent consolidată în regiune va contracara Statul Islamic, "nu prea ține".

 

Obama îi va cere de asemenea lui Putin să respecte angajamentele luate de Rusia în februarie pentru a-și retrage prezența militară din Ucraina până la sfârșitul anului, a adăugat Wallander, citată de Reuters.

 

Casa Albă: Intâlnirea Obama-Putin va avea loc la cererea Rusiei

 

Casa Albă a precizat că întrevederea dintre președintele american Barack Obama și omologul său rus, Vladimir Putin, anunțată pentru luni, 28 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, va avea loc la 'cererea' Rusiei și nu invers, pentru a risipi orice semne de îndoială în această privință, a relatat joi The New York Times, conform Agerpres.

 

Putin nu era doar nerăbdător să aibă această întâlnire, ci chiar o dorea cu 'disperare', a comentat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, adăugând că, în baza 'cererilor repetate' venite din partea rusă se poate spune că Moscova pare destul de interesată în a avea o convorbire cu Obama, potrivit publicației amintite.

 

CITITI SI: Rusii si americanii au redeschis canalul de comunicare militara, pe fondul implicarii Moscovei in Siria (MAE rus)

 

În cele din urmă, șeful administrației americane a decis 'că merită să angajeze în acest moment o întâlnire tete-a-tete cu președintele Putin pentru a vedea dacă interesele SUA pot fi susținute', a adăugat Josh Earnest.

 

'Cred că are sens ca președintele Obama să discute cu omologul său rus pentru a vedea dacă poate obține mai multe clarificări cu privire la intențiile Rusiei în Ucraina (...) și dacă acesta este dispus măcar să ia în considerare sfatul președintelui Obama în ceea ce privește consolidarea sprijinului militar pentru regimul lui (președintelui sirian Bashar) Al-Assad', a declarat același purtător de cuvânt, citat de publicația The Washington Times.

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a expus o viziune diferită asupra acestei întrevederi și a obiectivelor ei, mai scrie The Washington Times. 'Desigur, subiectul principal va fi Siria', a indicat Peskov, adăugând că Ucraina va fi discutată numai 'în cazul în care timpul va permite'.

 

Ashton Carter, ministrul american al Apararii: Discuțiile cu privire la Siria nu vor schimba politica de sancțiuni la adresa Rusiei

 

Discuțiile cu Federația Rusă asupra Siriei nu vor schimba atitudinea SUA de condamnare a acțiunilor Moscovei în Ucraina și politica de sancțiuni împotriva acesteia pentru rolul său în criza ucraineană, a declarat joi seara ministrul american al apărării, Ashton Carter, în finalul întrevederii cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak, la Pentagon, potrivit agenției de presă Unian, citata de Agerpres.

 

Carter a declarat că Statele Unite vor continua cooperarea cu Rusia în domeniile în care interesele celor două țări se intersectează, indicând că încă sunt multe semne de întrebare în ceea ce privește punctul de convergență a interesele ruso-americane în privința Siriei.

 

S-ar părea, a spus el, că SUA și Rusia împărtășesc două interese comune: înfrângerea Statului Islamic și transformarea politică a regimului președintelui Bashar al-Assad în scopul conservării și restabilirea statului sirian.

 

'Dar Statele Unite consideră că aceste două interese trebuie să fie realizate în paralel. Eforturile Rusiei împotriva Statului Islamic nu vor duce decât la escaladarea războiului civil sirian', consideră ministrul american al apărării, potrivit Unian.

 

În același timp, SUA vor începe în curând să antreneze soldați ucraineni, a anunțat Ashton Carter, citat de AFP. 'La sfârșitul lunii noiembrie, noi vom antrena 900 de militari ai Gărzii naționale ucrainene', din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, și 'atunci vom începe formarea forțelor regulate ucrainene', a indicat șeful Pentagonului, într-o conferință de presă comună cu ministrul apărării al Ucrainei, care a efectuat joi o vizită în SUA.

 

'Suntem hotărâți să ajutăm Ucraina să-și apere frontierele și să-și prezerve integrarea teritorială', a subliniat Ashton Carter.'Rusia trebuie să înceteze agresiunea sa în estul Ucrainei, să pună capăt ocupației și tentativei de anexare a Crimeii și să respecte obligațiile ce îi revin conform acordurilor de la Minsk', a afirmat ministrul american al apărării.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22