Întâlnire Xi - Biden: Xi - Dialog transparent și profund / Biden: Concurența să nu devin conflict

L. G. | 14.11.2022

Președintele SUA Joe Biden s-a întâlnit pentru prima dată gfață în față cu omologul său chinez de la instalarea la Casa Albă, înaintea summitului G20 de pe Insula Bali, Indonezia, relatează CNN.

Pe aceeași temă

Mize mari cântăresc în întrevederea celor doi lideri pentru a stabiliza relaţia dintre Beijing şi Washington, dar aşteptările sunt relativ scăzute, notează AFP. Cei doi lideri au vorbit la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori de când Joe Biden a venit la Casa Albă, în 2021. Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în privinţa unor chestiuni care variază de la comerţ la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China şi la statutul Taiwanului, conform Agerpres.

Cei doi preşedinţi s-au salutat strângându-şi mîinile îndelung, ferm, zâmbind amândoi, cu steaguri americane şi chineze în fundal.

Ei au zâmbit ziariştilor, iar Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden ”îmi pare bine să vă văd”.

Ei s-au aşezat apoi la masă, împreună cu oficiali din delegaţiile lor.

Nici Biden şi nici Xi n-au purtat măşti de protecţie, spre deosebire de toţi ceilalţi oficiali din sală.

„Mă angajez să menţin linii de comunicare deschise între noi, personal şi între guvernele noastre, la toate nivelurile, pentru că ţările noastre au atât de multe, încât avem oportunitatea să le gestioneze”, a declarat Biden în deschiderea întâlnirii.

„Ca lideri ai naţiunilor noastre, consider că împărtăşesc responsabilitatea de a arăta că China şi Statele Unite îşi pot gestiona diferenţele, pot împiedica ca concurenţa să se apropie să devină conflict şi pot găsi căi de cooperare în probleme globale şi urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, a adăugat el.

Xi Jinping a declarat, la rândul său, că lumnea acordă atenţie acestei întâlniri cu omologul său american.

„În prezent, relaţia Chinei cu Statele Unite se află într-o asemenea situaţie încât tuturor ne pasă mult de ea, pentru că asta nu este în interesul ţărilor şi popoarelor noastre şi nu este ceea ce aşteaptă comunitatea internaţională de la noi”, a declarat el.

„Ca lideri ai primelor două ţări, trebuie să trasăm cursul potrivit al relaţiei Statelor Unite cu China. Trebuie să găsim direcţia potrivită a relaţiei bilaterale care să o facă avanseze şi să o ridice”, a continuat el.

„Lumea se aşteaptă ca China şi Statele Unite să-şi gestioneze corect relaţia. Întâlnirea noastră a atras atenţia lumii, aşa că trebuie să cooperăm cu toate ţările pentru a aduce mai multă speranţă păcii în lume, mai multă încredere stabilităţii şi un elan mai puternic dezvoltării comune”, a declarat el.

Xi Jinping s-a declarat pregătit de un dialog ”transparent şi profund” cu Joe Biden în probleme de importanţă strategică în relaţiile Chinei cu Statele Unite şi în problemele majore regionale şi globale.

China şi SUA ar trebui să ia istoria ca pe oglindă şi să o lase să ghideze viitorul, comentează agenţia de stat Xinhua, citată de Reuters. Conform CNN, liderul chinez Xi Jinping este însoțit la întâlnirea de luni cu președintele SUA Joe Biden de o serie de apropiați nou promovați cu ocaza recentului Congres al Partidului Comunist. Așezat lângă Xi, în dreapta, se află Ding Xuexiang, șeful de cabinet al lui Xi și unul dintre cei mai loiali și de încredere consilieri ai săi. La masă stă și He Lifeng, un alt consilier apropiat al lui Xi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22