Interimat si blocaj politic in Moldova. Alianta proeuropeana, nefunctionala

Tudor Despina | 30.10.2015

Presedintele Moldovei Nicolae Timofti l-a desemnat ca premier interimar pe viceprim-ministrul Gheorghe Brega. Ieri, Cabinetul condus de Valeriu Strelet a cazut in urma unei motiuni de cenzura.

Pe aceeași temă

 

Joia trecuta, in timp ce socialistii si comunistii depuneau actul motiunii in Parlamentul de la Chisinau, inca premierul Valeriu Strelet atragea atentia asupra “riscului” unui “alt model de integrare”, daca vor fi activate alegeri anticipate, asa cum urmaresc formatiunile politice pro-Moscova.

 

In cazul alegerilor anticipate exista riscul sa ne regasim intr-un alt model de integrare. Altul decat cel pe care il laudam aici”, spunea atunci Strelet intr-un discurs sustinut in cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Madrid.

 

O saptamana mai tarziu, comunistii si socialistii – sustinuti de democrati – reuseau sa treaca o motiune de cenzura in plenul Legislativului moldovean. La scurt timp, Valeriu Strelet si-a depus demisia, iar presedintele tarii a desemnat un interimar.

 

Situatia lasa Chisinaul cu mai multe dileme, in conditiile in care opozitia pro-rusa (socialisti si comunisti) par sa reconfigureze jocurile politice, in ciuda faptului ca formatiunile asumate pro-europene beneficiaza de un mic avantaj in Legislativ, in urma optiunilor exprimate de cetatenii moldoveni.

 

Alianta proeuropeana, nefunctionala

 

Votul la motiunea de cenzura de joi a relevat un fapt neplacut pentru actuala coalitie pro-Europa, Alianta pentru Integrare Europeana 3 (AIE 3), si anume ca nu functioneaza in parametri normali. 19 deputati democrati au votat pentru demiterea Executivului pe care partidul lor in sustinea, cel putin teoretic.

 

Potrivit Agora.md, liderul PDM Marian Lupu a propus in cadrul sedintei Consiliului AIE de miercuri ca premierul Strelet sa isi depuna demisia si sa plece de la sefia Executivului in vederea formarii unei alte Aliante cu o majoritate parlamentara stabila.

 

 Premierul i-a dat replica lui Marian Lupu: “Nu imi voi da demisia deoarece aceasta actiune va fi contrarie tuturor recomandarilor partenerilor de dezvoltare.

 

O sa merg in fata deputatilor, o sa prezint raportul de activitate si o sa las la latitudinea colegilor din PD sa decida daca vor sa demita un guvern pro-european investit tot de ei”, spunea Strelet, ieri, cu putin timp inaintea demiterii Executivului.

 

Blocaj total

 

Si democratii au decis: Guvernul Strelet trebuie sa cada. Actiunea Partidului Democrat a rupt puntile de legatura in Alianta, Valeriu Strelet afirmand astazi ca toate consecintele demiterii Guvernului trebuie asumate de democrati.

 

Vina deplina pentru consecinte apartine PD-ului”, a spus astazi premierul demis. “Probabil au scenariul 1, 2, cu liberal-democrati, fara liberal-democrati. Ei sunt foarte sofisticati. Daca au intrat in aceasta aventura politica de a demite un guvern, inseamna ca isi asuma toate riscurile”, a punctat Strelet, citat de Digi 24.

 

Situatia creata, a subliniat Valeriu Strelet, determina Partidul Liberal Democrat sa nu participe la negocierile coalitiei pentru desemnarea unui noi premier cu puteri depline. Asadar, blocaj total la Chisinau.

 

Asta in conditiile in care factiunile pro-ruse asteapta la cotitura pentru reconfigurarea raporturilor de forte politice, si asa sensibile si oscilante. Socialistii si comunistii au in spate in aventura lor politica sustinerea Moscovei, iar o atmosfera instabila este exact terenul pe care obisnuiesc sa se desfasoare rusii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22