Iran: Testul cu rachete balistice nu incalca acordul cu marile puteri din 2015

Vlad Toma | 10.03.2016

Autoritatile de la Teheran au sustinut astazi ca testul cu rachete balistice efectuat zilele trecute nu este o incalcare a acordului nuclear negociat de Iran cu sase mai puteri, in 2015.

Pe aceeași temă

 

Programul de rachete al Iranului si testul cu rachete de zilele trecute in timpul unui exercitiu militar nu incalca angajamentele nucleare asumate si nici acordul incheiat cu cele sase puteri”, a spus Hossein Jaberi-Ansari, purtatorul de cuvant al ministerului de externe iranian, citat de Reuters.

 

Potrivit unui anunț făcut de televiziunea iraniană de stat, Gărzile Revoluționare Islamice au testat marți mai multe rachete balistice din silozuri aflate în mai multe locuri de pe teritoriul țării. Testul vine la două luni după ce Statele Unite au aplicat sancțiuni asupra unor afaceri și indivizi iranieni având legături cu programul balistic.

 

Un raport al televiziunii iraniene de stat a arătat cum o rachetă a fost lansată dintr-un siloz subteran, pe timpul nopții. Potrivit Reuters, ar fi vorba de o rachetă Qiam-1 cu rază medie de acțiune, lansarea având loc în primele ore ale zilei de marți. “Racheta a lovit o țintă aflată la 700 de km depărtare”, a precizat comandantul programului aerospațial al Gărzilor Revoluționare, Generalul Amir Ali Hajizadeh.

 

Testul, au arătat Gărzile Revoluționare, are intenția “de a arăta puterea Iranului și capacitatea Republicii Islamice (Iran) de a confrunta orice amenințare la adresa Revoluției Islamice, a statului și a suveranității țării”.

 

Generalul Hajizadeh a punctat că sancțiunile nu vor reuși să oprească Iranul din a-și dezvolta programul balistic:“Principalii noștri inamici ar trebui să știe că Gărzile Revoluționare refuză să se închine la cererile lor excesive”.

 

La începutul lunii februarie, comandantul armatei a anunțat că Iranul va continua să își dezvolte programul balistic, precizând că decizia nu reprezintă o violare a acordului nuclear.

 

Agenția Fars l-a citat pe șeful armatei iraniene făcând un anunț în acest sens. “Capacitățile balistice și programul de rachete ale Iranului vor deveni mai puternice”, a spus Ataollah Salehi, precizând că Teheranul nu dă atenție vreunei rezoluții împotriva sa, iar decizia nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22