Iranul atacă, SUA anunță sancțiuni economice. Trump: Vom impune sancțiuni economice dure Iranului

Redactia | 09.01.2020

Donald Trump a reacționat miercuri după atacul Iranului asupra două baze militare americane din Irak.

Pe aceeași temă

Șeful de la Casa Albă a anunțat că nu dorește să folosească forța împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancțiuni economice dure împotriva acestei țări.

Trump spune că ”Iranul pare că dă înapoi” după atacul cu rachete de marți noaptea.

Președintele SUA a întârziat o jumătate de oră la conferința de presă fixată pentru ora 11, ora locală, și a sosit însoțit de vicepreședintele Mike Pence și de șefii de la Pentagon.

Principalele declarații ale lui Donald Trump(monitorizare Digi 24)

 • Atâta timp cât voi fi președintele SUA, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare

 • Nu au fost victime și niciun american nu a fost rănit aseară

 • Forțele americane sunt pregătite pentru orice

 • Săptămâna trecută am luat măsuri pentru a împiedica un terorist nemilos să amenințe omenirea. Qasem Soleimani a antrenat teroriști, inclusiv Hezbollah, să atace ținte civile. A rănit şi a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutilează şi distruge victimele. Plănuia atacuri asupra unor ținte americane dar l-am oprit. Ar fi trebuit să fie eliminat cu mult timp în urmă.

 • Vom impune sancțiuni economice dure împotriva Iranului. Aceste sancţiuni puternice vor fi menţinute până când Iranul îşi schimbă comportamentul. Doar în ultimele luni, Iranul a capturat nave în apele internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane.

 • Acordul nuclear prostesc semnat cu Iran le-a permis să-și umple cuferele cu bani. În loc să mulțumească Americii, au început să cânte ”Moarte Americii” și să sponsorizeze terorismul în regiune Rachetele lansate azi noapte împotriva noastră și a aliaților noștri au fost finanțate cu fonduri de la fosta administrație

 • Iranul trebuie să renunțe la ambițiile nucleare și la susținerea terorismului

 • A venit timpul ca Germania, UK, Franța China, să recunoască această realitate.

 • Astăzi o să cer NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu.

 • La ora aceasta SUA este pe primul loc la producția de petrol din lume, nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu.

 • Forțele americane sunt mai puternice ca niciodată. Suntem puternici, rapizi și letali. Avem în fabricație rachete hipersonice. Nu înseamnă că vrem să le folosim. Nu vrem să le folosim. Forța economică și militară a SUA este cea mai mare. Am distrus organizația teroristă Stat Islamic și l-am ucis pe liderul acestei grupări, al Baghdadi, care era responsabil pentru atâtea morți. Numeroși luptători SI au fost uciși sau capturați în timpul mandatului meu. Anihilarea Stat Islamic este bună și pentru Iran și ar trebui să colaborăm acolo unde avem intenții comune.

 • Către poporul și liderii Iranului - vrem ca voi să aveți un viitor, un viitor măreț, unul pe care îl meritaţi. Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru.

Iranul răzbună moartea lui Soleimani și atacă două baze militare americane din Irak

13 rachete au lovit marți noapte baza aeriană al-Asad și pe cea din Erbil, din vestul Irakului, care găzduiesc soldați americani. Atacul cu rachete balistice a fost lansat din Iran.

Teheranul a revendicat deja atacul și a spus că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți. De asemenea, Iranul a transmis un avertisment către aliații americanilor, transmit CNN și Reuters.

Comandamentul militar iranian a anunțat că au fost trase 22 de rachete spre cele două baze militare americane din Irak. 17 dintre ele au vizat baza Al Asad, din vest, iar restul baza Erbil, din nord.

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul atacului cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak, transmite Mediafax citând televiziuni locale.

Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene”.

Până în acest moment nu există informații privind eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopții de marți spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak, care găzduiesc forțe americane.

Un oficial din armata americană a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizați din timp cu privire la atacul cu rachetă balistică și au putut da alarma. Oamenii au avut timp să se pună la adăpost în buncăr, a declarat acesta. Și oficialii irakieni din domeniul securității au declarat pentru CNN că în pofida informațiilor inițiale, nu par să fie victime nici în rândul forțelor irakiene.

Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, a transmis un mesaj pe Twitter. Mesajul ministrului pare să fie într-un ton defensiv - nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea, dacă nu este provocat. De asemenea, șeful diplomației iraniene sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de-acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe influentul generalul iranian.

Președintele Donald Trump a reacționat pe Twitter, la câteva ore după riposta Iranului pentru moartea generalului Qasem Soleimani și după ce în prealabil a avut la Casa Albă o reuniune cu echipa de consilieri pe teme de securitate națională. Șeful Casei Albe are un mesaj optimist: totul e bine! Și anunță că va face o declarație miercuri dimineață (ora Washingtonului).

Administrația Federală americană în domeniul Aviației a instituit restricții de zbor, interzicând operatorilor aviației civile americane să zboare deasupra Iranului, Irakului, deasupra apelor Golfului Persic și Golfului Oman.

Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai agenţiei France Presse aflaţi la faţa locului, informează Agerpres.

Operațiunea iranienilor s-a numit „Soleimani Martirul”, iar codul de atac a fost „O Zahra”, care face referire la fiica lui Mahomed.

Teheranul afirmă că ora atacului - la 1:20 - nu este întâmplătoare, pentru că ora coincide cu momentul uciderii generalului Soleimani.

Baza al-Asad, prima lovită, este aceeași pe care Donald Trump a vizitat-o în decembrie 2018, când a promis că SUA vor menține trupele în Irak pentru a sta cu ochii pe republica islamică, transmite Corriere della Sera.

Cel puțin două rachete balistice au lovit două zone separate din Erbil, potrivit unor oficiali kurzi din domeniul securității, citați de CNN. Una din rachete a căzut în perimetrul aeroportului internațional din Erbil, fără a exploda, iar a doua a lovit o regiune aflată la 33 de kilometri vest de oraș, fără a provoca victime.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22