Iranul neagă că numărul doi din conducerea Al Qaeda a fost ucis în Teheran

Laurentiu Gheorghe | 14.11.2020

Iranul a negat știrea conform căreia al doilea comandant în ierarhia organizației teroriste al Qaeda a fost ucis în Iran în luna august de către doi agenți israelieni la cererea SUA, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Ministerul de Externe iranian a precizat într-un comunicat că pe teritoriul iranian nu s-a aflat niciun „terorist” al Qaeda.

„Din când în când, Washingtonul și Tel Aviv-ul încearcă să facă legătura între Iran și asemenea grupuri prin minciuni și scurgeri de informații false către media pentru a nu-și asuma responsabilitatea pentru activitatea criminală ale acestei grupări, precum și a altor organizații teroriste din regiune”, se arată în comunicatul Ministerului iranian.

New York Times a scris, vineri, citând surse din serviciile secrete americane, că numărul doi din ierarhia al Qaeda a fost ucis la Teheran de doi agenți Mosad, la cererea SUA.

New York Times susține că Abdullah Ahmed Abdullah, care folosea numele de războinic Abu Muhammad al-Masri, a fost împușcat de doi bărbați pe motocicletă în Teheran.

El era acuzat că l-a ajutat pe cel care a pus la cale bombardarea a două ambasade americane din Africa în 1998.

Masri era văzut drept probabilul succesor al Ayman al-Zawahri, actualul lider al al-Qaeda. Nu este clar dacă Statele Unite au avut vreun rol operațional în uciderea teroristului de origini egiptene.

Al-Masri a fost executat pe 7 august, la aniversarea atacurilor asupra ambasadelor, mai scrie New York Times, adăugând că americanii urmăreau de ani de zile în Iran mișcările acestuia și ale altor luptători al-Qaeda.

Masri a fost ucis împreună cu fiica sa, văduva lui Hamza bin Laden, fiul lui Osama bin Laden.

Masri era în „custodia” Iranului din 2003, dar trăia liber într-o suburbie bogată din Teheran din 2015, au spus oficiali din serviciile secrete americane pentru New York Times.

Agențiile americane anti-teroriste credeau că Iranul îl lăsa să trăiască acolo pentru a conduce operațiuni împotriva unor ținte americane.

Al Qaeda nu a anunțat moartea sa, autoritățile iraniene au mușamalizat incidentul și niciun guvern nu și-a asumat public uciderea lui al-Masri, mai scrie ziarul citat.

”Din când în când, Washington și Tel Aviv încearcă să facă legătura dintre Iran și astfel de grupări mințind și lăsând să se scurgă informații false în mass-media pentru a evita responsabilitatea pentru activitățile criminale a acestui grupări și altor grupări teroriste din regiune”, a spus ministerul de externe iranian.

inchide

FBI oferea o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care să ducă la prinderea lui al-Masri, acuzat de implicare în bombardarea, în 1998, a ambasadelor SUA din Dar es Salaam (Tanzania) și Nairobi (Kenya).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22