ISIS, atac armat la parlamentul iranian și la mausoleul ayatollahului Khomeini

E.b. | 07.06.2017

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat miercuri atacurile din cursul dimineții de la parlamentul de la Teheran și de la mausoleul ayatollahului Khomeini, situat în sudul capitalei iraniene, informează Reuters.

Pe aceeași temă


 

 

"Luptători ai Statului Islamic au atacat mausoleul lui Khomeini și parlamentul iranian de la Teheran", a relatat agenția de propagandă a grupării jihadiste, Amaq, citată de Reuters și de EFE., preluate de Agerpres.

 

Cel puțin opt persoane și-au pierdut viața în două atacuri comise miercuri de atentatori kamikaze și de indivizi înarmați, unul la parlamentul iranian și celălalt la mausoleul ayatollahului Khomeini, ambele în Teheran, revendicate - în premieră în această țară - de gruparea teroristă Statul Islamic, transmit agențiile internaționale de presă. 

 

Ambele atacuri au fost comise de "luptători" ai Statului Islamic, a anunțat gruparea jihadistă prin intermediul agenției sale de propagandă, Amaq, care a citat "o sursă de securitate" a ISIS. Potrivit Reuters, care citează Amaq, gruparea Statul Islamic a publicat o înregistrare video în care pot fi văzuți bărbați înarmați în interiorul parlamentului iranian. Potrivit înregistrării, se poate auzi vocea unui bărbat care spune: "Slavă Domnului... credeți că vom pleca?".

 

 

Şapte persoane, ucise

 

 

Primul atac s-a produs la ora locală 10:30 (06:30 GMT), când patru bărbați înarmați au intrat cu forța în parlamentul din Teheran, unde șapte persoane, printre care și un agent de securitate, au fost ucise și mai multe au fost luate ostatice, potrivit surselor parlamentare citate de agențiile semioficiale iraniene ILNA și Tasnim, relatează EFE. La două ore după atacul asupra clădirii parlamentului iranian, situat în plin centru al Teheranului, unul dintre atacatori și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Ușile parlamentului din Teheran au fost închise și nu se permitea ieșirea deputaților și a ziariștilor aflați în interior, situație care a sporit confuzia cu privire la cele întâmplate, comentează EFE. Contactată de agenția de presă spaniolă, deputata Tayebe Siavoshi a declarat că situația era foarte confuză și delicată și a dezmințit informațiile preliminare potrivit cărora situația revenise sub control.

 

Potrivit agenției Tasnim, citată de Reuters, ministrul adjunct de interne iranian Mohammad Hossein Zolfaghari a declarat că forțele de securitate iraniene i-au încercuit pe atacatorii care au luat cu asalt clădirea parlamentului. El a precizat că atacatori îmbrăcați în haine de femeie au intrat pe ușa principală a parlamentului și au deschis focul, iar unul dintre atacatori a fost împușcat mortal în interiorul legislativului și un altul și-a detonat vesta cu explozibili.

 

 

Președintele legislativului  minimalizează situaţia 

 

 

Pe de altă parte, președintele legislativului de la Teheran a calificat atacul asupra clădirii drept "o chestiune minoră". "După cum știți, câțiva teroriști lași s-au infiltrat în clădirea Majlis-ului (parlamentul), dar au fost înfruntați puternic. Este o chestiune minoră, dar care dovedește că teroriștii urmăresc să provoace probleme", a declarat Ali Larijani, adăugând că militanții sunt înfuriați de lupta dusă de Teheran împotriva terorismului.

 

Potrivit agenției ISNA, unul dintre atacatorii de la parlament a fost arestat.

 

 

Agresorul s-a detonat

 

 

La scurt timp după acest asalt, un alt atac a avut loc la mausoleul ayatollahului Khomeini, fondator al Republicii Islamice Iran, unde unul dintre atacatori s-a aruncat în aer, potrivit Ministerului de Informații iranian. Forțele de ordine au deschis focul în direcția unui al doilea agresor, care și-a detonat în cele din urmă centura cu explozibili.

 

Anterior, o celulă teroristă a fost dezmembrată, iar membrii săi au fost reținuți, ceea ce a dus la evitarea unor noi atentate, au informat surse de securitate iraniene.

 

Aceste tipuri de atacuri sunt neobișnuite în Iran, ale cărui autorități au întărit măsurile de securitate în jurul edificiilor oficiale, cum ar fi sediul președinției.

 

Agenția DPA amintește că Iranul este unul dintre principalii susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva grupărilor rebele care încearcă să-l înlăture de la putere. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22