Israel. Atacurile palestiniene continua sa faca victime. Legea talionului ajunge in strada

Tudor Despina | 13.11.2015

Tensiunile dintre israelieni si palestinieni continua sa faca victime. Atacurile asupra cetatenilor israelieni, intensificate in ultimele saptamani, provoaca ingrijorari cu privire la posibilitatea unei noi intifade.

Pe aceeași temă

 

Doi israelieni au murit, vineri, in urma unui atac armat lansat de un palestinian in sudul West Bank, a anuntat armata israeliana, citata de Reuters. In acest timp, fortele de ordine au impuscat mortal un alt Palestinian in orasul Hebron, dupa ce acesta din urma s-a implicat in ciocniri cu pietre.

 

Premierul Benjamin Netanyahu a exprimat public condoleante. “Ii vom gasi pe cei responsabili de crime si ii vom aduce in fata justitiei, asa cum am facut-o si in trecut”, a spus el, ca raspuns la atacuri.

 

Atacuri pe care fortele islamiste din regiune le considera a fi “raspunsuri naturale la crimele ocupantilor israelieni”, dupa cum au aratat reprezentantii gruparii Hamas. Atacurile palestinienilor asupra israelienilor se intind inca din 1 Octombrie, bilantul ajungand la 14 morti in urma unor atacuri cu arma sau cutitul. Alti 75 de palestinieni au fost ucisi de fortele israeliene in incercarea de a tempera tensiunile.

 

Fortele israeliene, in misiune speciala

 

In acest context, forte ale armatei israeliene au lansat o misiune sub acoperire, joi, in West Bank. Militarii au cautat un suspect de atacuri cu cutitul. Potrivit armatei israeliene care a confirmat raidul, fortele au intrat deghizate in palestinieni intr-un spital din West Bank si au impuscat mortal un palestinian in incercarea de a retine o alta persoana suspectata de atacuri cu cutitul.

 

 

Fortele speciale il cautau pe Azzam al-Shalalda, de 27 de ani, suspectat ca ar fi injunghiat un colonist israelian acum doua saptamani in West Bank. Potrivit directorului spitalului in cauza, Jehad Shawar, intre 20 si 30 de barbati au ajuns la clinica in doua dube in jurul orei trei dimineata. Ei au intrat in cladire cu o persoana aflata intr-un scaun cu rotile si care pretindea a fi insarcinata.

 

Camerele de supraveghere au filmat un grup mare de barbati inarmati cu pistoale si arme automate care mergeau pe coridoarele spitalului si cereau staff-ului medical sa se fereasca din calea lor.

 

Iranul contesta legitimitatea statului Israel

 

Atacurile palestiniene sunt sustinute politic in regiune de mai multe forte. Una dintre cele mai importante este la Teheran, acolo unde presedintele iranian Hassan Rohani contesta legitimitatea statului Israel.

 

Rohani crede ca refugiatii de origine palestiniana ar trebui sa se reintoarca in teritoriile lor si sa voteze o autoritate care sa conduca intreg teritoriului palestinian de dinainte de 1948.

 

"Actualul stat Israel nu este legitim. De aceea nu avem relații cu ei, deoarece nu considerăm acest stat ca fiind legitim. Considerăm că toate persoanele care sunt de origine palestiniană și care rătăcesc în străinătate ar trebui să poată reveni pe pământurile lor. Ar trebui să existe alegeri publice sub supervizarea ONU și, indiferent care ar fi rezultatele, le vom accepta", a declarat Rohani.

 

Rohani a precizat că nu vorbește de două state, unul israelian și unul palestinian, ci de 'unul singur'. "Considerăm că toată lumea trebuie să se reunească pentru a vota asupra întregului teritoriu palestinian așa cum era în frontierele sale de dinainte de 1948 (data creării Israelului — n.r.) (...) Considerăm că toți evreii, toți musulmanii, toți creștinii și toate persoanele care sunt originare din Palestina și care rătăcesc în străinătate ar trebui să poată reveni în Palestina", a adaugat liderul de la Teheran.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22