Israelul cere celor 1,1 mil. de locuitori din Gaza să se evacueze. ONU: „O catastrofă umanitară”

Redactia | 13.10.2023

 Armata israeliană a cerut vineri tuturor civililor din Gaza să se evacueze „spre sud”, înaintea unei potențiale invazii terestre.

Pe aceeași temă

ONU a declarat că ordinul ca 1,1 milioane de oameni să părăsească nordul Gazei este „imposibil” fără consecințe umanitare majore.

 Forțele de Apărare Israelului (IDF) au aruncat pliante din avioane în Gaza, cerând rezidenților să-și părăsească casele și să evacueze în sud, au arătat imagini de pe rețelele de socializare, potrivit CNN.

„Pentru siguranța dumneavoastră, nu ar trebui să vă întoarceți acasă până la o nouă notificare din partea IDF”, spune prospectul.

„Toate adăposturile publice cunoscute în Gaza trebuie să fie eliberate. Este interzisă apropierea de gardul de securitate a frontierei. Fiecare persoană care se apropie de gard este în pericol de moarte.”

„Trebuie să vă eliberați imediat casele și să vă îndreptați spre sudul Wadi Gaza”, se spune în pliant.

Pe prospect a fost desenată o diagramă care arată săgeți spre sudul Gazei, cu o zonă desemnată în colțul din stânga sus al hărții care spune „Zonă de ajutor umanitar”.

 În schimb, Hamas le spune locuitorilor din Gaza să nu-și părăsească casele. Gruparea teroristă, care guvernează teritoriul, a acuzat Israelul că s-a implicat într-un „război psihologic”, trimițând mesaje care le-au spus civililor palestinieni și angajaților organizațiilor internaționale să evacueze în sud.

 „Ocupația încearcă să răspândească și să circule propagandă falsă prin diferite mijloace, cu scopul de a crea confuzie în rândul cetățenilor și de a submina stabilitatea frontului nostru intern”, se spune în declarație, referindu-se la Israel.

 Ordinul Israelului ca 1,1 milioane de oameni care locuiesc în nordul Gazei să-și evacueze casele – înaintea unei potențiale invazii terestre – ar „echivala cu crima de război de transfer forțat”, a declarat vineri secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, Jan Egeland.

 „Ordinul de relocare „trebuie inversat”, a spus el.

 Egeland a numit națiunile occidentale și arabe „care au influență asupra conducerii politice și militare israeliene” să „ceare ca ordinul ilegal și imposibil de relocare să fie imediat anulat”.

 „Pedepsirea colectivă a nenumăraților civili, printre care copii, femei și bătrâni, ca răzbunare pentru actele de teroare oribile întreprinse de bărbați înarmați, este ilegală conform dreptului internațional”, a spus Egeland.

Egeland a subliniat că „pierderea de vieți civile cauzată de folosirea deliberată sau fără discriminare a forței este o crimă de război pentru care autorii vor trebui să răspundă”.

 Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări (UNRWA) a declarat vineri că și-a mutat centrul de operațiuni central și personalul internațional din Gaza la sud de enclava asediată.

Israelul continuă să bombardeze Gaza ca răspuns la atacurile teroriste Hamas, care au ucis peste 1.300 de oameni și a adunat peste 300.000 de rezerviști de-a lungul graniței sale de sud, dar nu a confirmat dacă plănuiește o operațiune militară intensificată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22