Israelul își normalizează relațiile cu Emiratele Arabe, acord istoric intermediat de Donald Trump

Laurentiu Gheorghe | 13.08.2020

Israelul și Emiratele Arabe Unite (EAU) au ajuns la o înțelegere istorică pentru normalizarea deplină a relațiilor diplomatice, președintele american fiind negociator între cele două părți.

Pe aceeași temă

Prin acest acord, Israelul a acceptat să suspende extinderea în Fâșia Gaza pe care anterior voia s-o anexeze, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

Reluarea relațiilor diplomatice dintre cele două state din Orientul Mijlociu are loc după îndelungi discuții la care au participat și Statele Unite în mod activ, mai spun sursele de la Casa Albă. Acordul a fost finalizat în cadrul unei convorbiri telefonice la care au participat premierul israelian Benjamian Netanyahu, Prințul din Abu Dhabi, Șeicul Mohammed Bin Zayed și președintele SUA, Donald Trump.

"Un succes major astăzi! Acord de pace istoric între extraordinarii noştri prieteni, Israel şi Emiratele Arabe Unite", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Aflat în Biroul Oval de la casa Albă, Trump a spus că discuțiile dintre cei doi lideri au fost uneori tensionate. El a ținut să precizeze că se află în discuții și cu alte state din regiune pentru încheierea unor acorduri similare. O ceremonie pentru semnarea înțelegerii la care vor participa delegații din Israel și UAE va avea loc la Casa Albă în următoarele săptămâni adăugat Trump.

„Toți au spus că acest lucru va fi imposibil”, a spus Trump. „După 49 de ani, Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza pe deplin relațiile diplomatice. Vor restabili relațiile la nivel de ambasade și vor face schimb de ambasadori precum și reluarea cooperării economice peste graniță”, a subliniat șeful de la Casa Albă.

Ei fac schimb de ambasade și ambasadori și încep cooperarea peste graniță. ”

Oficialii americani au descris înțelegerea ca fin Acordul Abraham, primul de acest gen după ce Israelul și Iordania au semnat tratatul de pace în 1994. Pentru Donald Trump finalizarea negocierilor reprezintă un succes major de politică externă în vederea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Netanyahu, în primul său comentariu despre acord, a declarat pe Twitter că este „o zi istorică pentru statul Israel”.

Prințul coroanei din Abu Dhabi a declarat pe Twitter că s-a ajuns la un acord și că acesta va stopa anexarea teritoriilor palestiniene de către Israel.

„În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Trump și premierul Netanyahu, s-a ajuns la un acord pentru a opri anexarea de teritorii palestiniene de către Israel. Emiratele Arabe Unite și Israel au convenit, de asemenea, să coopereze și să stabilească o foaie de parcurs pentru crearea unei relații bilaterale ", a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22