ISW: Kremlinul și Ministerul Apărării încearcă să slăbească influența lui Prigojin

L. G. | 17.01.2023

Institutul pentru studiul războiului (ISW) analizează marți modul în care Kremlinul și Ministerul rus al Apărării se luptă cu influența crescută a fondatorului grupării militare Wagner, Evgheni Prigojin,.

Pe aceeași temă

Astfel, Kremlinul continuă să conteste în mod public afirmațiile lui Evgheni Prigojin că forțele Wagner au fost singurele responsabile pentru capturarea în 12 ianuarie a orașului Soledar din regiunea Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin, răspunzând în 15 ianuarie la o întrebare a unui jurnalist de la postul de televiziune Rossiya 1, a atribuit succesul de pe linia frontului Ministerului rus al Apărării și Statului Major General. Având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze succesele tactice din Ucraina, este probabil că vorbele sale au fost o încercare deliberată de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc, scrie BBC

De asemenea, este posibil ca Putin să fi dorit să demonstreze că menține controlul asupra mass-media tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să își crească numărul de urmăritori pe Telegram și pe alte rețele sociale. Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a continuat să raporteze progrese în zona Bahmut și, probabil, a exclus în mod deliberat menționarea forțelor Wagner în briefingul său zilnic din 15 ianuarie.

O altă dovadă a temerilor Kremlinului cu privire la PMC Wagner este comentariul de ieri al purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, susțin experții ISW. În opinia lor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a acuzat indirect pe Prigojin de publicarea unor informații despre conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner. „Uneori, prietenii noștri se comportă ei înșiși în așa fel încât nu este nevoie de dușmani”, a spus Peskov.

Între timp, Prigojin își continuă eforturile de a submina credibilitatea Ministerului rus al Apărării și a oficialilor asociați cu Putin. În special, el a comentat public cuvintele secretarului de presă prezidențial menționate mai sus, spunând că nu vede niciun motiv pentru a nu avea încredere în Peskov.

După cum notează ISW, Prigojin ar fi putut spune pur și simplu că nu există niciun conflict, dar „și-a continuat tactica de a folosi mesaje deliberat vagi” pentru a stârni mai multe discuții în spațiul mediatic rusesc. În cele din urmă, acest lucru a avut ca scop, de asemenea, să submineze încrederea în Ministerul Apărării și în Putin.

Prigojin a prezentat, de asemenea, medalii pentru mercenarii săi pentru capturarea orașului Soledar în 15 ianuarie, inclusiv prin acordarea simbolică a unei medalii unui luptător care primise anterior o medalie pentru curaj din partea lui Putin, subliniază experții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22