ISW: Rusia ar pregăti o operațiune sub steag fals pe care s-o arate ca pe o invazie ucraineană

L. G. | 23.11.2022

La Kremlin s-a pregăti un atac asupra regiunii rusești Belgorod care să fie atribuit trupelor ucrainene pentru a recâștiga sprijinul populației pentru război, arată Institutul pentru Studiul Războiului.

Pe aceeași temă

Propagandiștii Kremlinului au început să formuleze ipoteza că forțele ucrainene doresc să invadeze regiunea Belgorod, iar alte surse rusești au remarcat că forțele rusești trebuie să recâștige controlul asupra orașului Kupyansk, regiunea Harkov, pentru a minimiza amenințarea unui atac ucrainean, se arată în ultima analaiză a Institutului pentru Studiul Războiului - ISW, preluată de Hotnews.

Aceste afirmații circulă de mult timp în cadrul comunității bloggerilor militari (milbloggeri), care au criticat comandamentul militar rus pentru că a abandonat pozițiile tampon din Vovchansk, în nord-estul regiunii Harkov, după retragerea rusă din regiune în septembrie.

De asemenea, milbloggeri ruși și-au intensificat marți apelurile pentru ca Rusia să recupereze teritoriile eliberate în regiunea Harkov, afirmând că astfel de măsuri preventive îi vor împiedica pe ucraineni să desfășoare operațiuni de asalt în direcțiile Kupyansk și Vovchansk.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a publicat, de asemenea, imagini care prezintă fortificațiile liniei Zasechnaya de la granița dintre Ucraina și regiunea Belgorod.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheniy Prigozhin, a precizat că Wagner construiește Linia Zasechnaya după ce aceasta și-a schimbat numele din Linia Wagner, deoarece „multor oameni din [Rusia] nu le place activitatea companiei militare private Wagner". Companiile militare private sunt ilegale în Rusia.

Inducerea panicii în populație

Afirmațiile rusești privind un atac iminent al Ucrainei asupra regiunii Belgorod sunt absurde și au ca unic scop sperierea publicului larg pentru a susține războiul.

Ucraina nu are niciun interes strategic în invadarea Rusiei și nici capacitatea de a face acest lucru la o asemenea scară. Forțele ucrainene continuă să elibereze așezările ocupate în vestul regiunii Lugansk, după victoria lor în nordul regiunii Harkov.

Sprijinul pentru absurda invazie rusă din Ucraina este în scădere în rândul locuitorilor ruși din regiunile de frontieră și din restul țării, ca urmare a mobilizării și a eșecurilor militare.

Surse ale publicațiilor rusești de opoziție au spus că rudele celor mobilizați au declanșat proteste în 15 regiuni rusești de la sfârșitul lunii octombrie și până acum, cele mai notabile având loc în regiunile de la granița cu Ucraina.

O publicație rusă de opoziție, Meduza, citând două surse anonime apropiate Kremlinului, a raportat că Administrația prezidențială rusă a efectuat un sondaj intern în diferite regiuni, în care mulți cetățeni și-au exprimat apatia față de război.

ISW notează că, deși nu poate verifica în mod independent relatarea Meduza, apelurile apărute pentru demobilizare în rândul rudelor bărbaților recrutați sugerează că propaganda rusă este ineficientă în contracararea consecințelor reale ale războiului asupra societății.

Aceste speculații ridicole despre o fantasmagorică invazie ucraineană a Rusiei pot fi, de asemenea, o parte a efortului Kremlinului de a liniști comunitatea naționalistă rusă pro-război.

Milbloggeri ruși au acuzat în mod repetat Kremlinul și Ministerul rus al Apărării că nu au reușit să apere Rusia, inclusiv teritoriile recent „anexate”. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kremlinul să fie capabil să invadeze iar regiunea Harkov, așa cum cer aceste personalități naționaliste.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22