ISW: Rusia pare să creeze condițiile pentru operațiuni sub steag fals în Moldova și Belarus

L. G. | 24.02.2023

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în ultima analiză a evoluției războiului din Ucraina, că Rusia pregătește acțiuni sub steag fals atât la granița cu Belarus cât și în R. Moldova.

Pe aceeași temă

În analiza efectuată de ISW, un think tank american, se spune că cel mai probabil Kremlinul pare să stabilească condiții pentru operațiunile cu pavilion fals la granița din regiunea Cernihiv și în Moldova înainte de aniversarea unui an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei a raportat pe 23 februarie că forțele ruse pregătesc posibile operațiuni cu pavilion fals în zonele internaționale de frontieră ale Oblastului Cernihiv.

Atragerea Belarusului în Conflict

Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că serviciile de informații ucrainene au observat deja convoaiele rusești cu echipament militar nemarcat și personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele purtate de armata ucraineană se deplasează în zonele din apropierea frontierei regiunii Cernihiv. Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei a declarat că scopul acestor operațiuni cu pavilion fals ar fi să acuze forțele ucrainene de încălcarea integrității teritoriale a unei țări nespecificate, dar cel mai probabil cu referire la Belarus.

Este posibil aceste atacuri sub steag fals să le inițieze pentru a constrânge Belarusul să intre în război, ca urmare a declarației președintelui belarus Alexander Lukașenko din 16 februarie, potrivit căreia Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina.

Ministerul belarus al Apărării a declarat la 21 februarie că forțele belaruse au observat o acumulare de forțe ucrainene la granițele sale. ISW continuă să evalueze că un atac belarus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte puțin probabil, dar Rusia caută să forțeze mâna lui Lukașenko sau să dea vina pe Ucraina pentru extinderea războiului pentru a submina sprijinul acordat Kievului. O astfel de operațiune cu steag fals ar putea, de asemenea, să aibă ca scop fixarea forțelor ucrainene la granița de nord, într-un efort de a slăbi apărarea ucraineană în estul Ucrainei și pregătirile pentru operațiunile de contraofensivă.

Amenințare la adresa Republicii Moldova

De asemenea, Kremlinul pare să pregătească o operațiune similară în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova. Ministerul rus al Apărării a acuzat pe 23 februarie că forțele ucrainene intenționează să efectueze o provocare armată împotriva Transnistriei în viitorul apropiat susținând că soldații ucrainenei vor purta uniforme ale armatei ruse și vor organiza o presupusă ofensivă a trupelor rusești staționate în Transnistria.

Guvernul moldovean a negat acuzațiile oficialilor ruși. Probabil că Ministerul Apărării a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a denatura avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat președintelui moldovean Maia Sandu, potrivit căruia Kremlinul pregătește provocări în Moldova, dar și oferta lui Zelenski de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

Difuzarea de către Ministerul rus al Apărării a acestei narațiuni false nu indică faptul că Putin intenționează să atace Republica Moldova – o acțiune pentru care nu are capacitatea militară – deși indică o escaladare a eforturilor sale continue de subminare a statului moldovean, se arată în analiza ISW.

Probabil că Rusia a căutat să promoveze această narațiune falsă pentru a anula avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, că Kremlinul pregătește provocări în Moldova și oferta sa de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.

Analiza discursului lui Putin

Putin pare mai preocupat să îi câștige de partea sa pe ideologii ultranaționaliști pro-război decât să prezinte o nouă abordare pentru atingerea obiectivelor Kremlinului în Ucraina. Singura remarcă specifică a lui Putin în discursul său public s-a referit la operarea submarinului cu propulsie nucleară Borei-A și la modul în care acesta ar permite forțelor nucleare strategice ale Marinei ruse să opereze la o capacitate de 100%.

Remarcile lui Putin privind forțele nucleare strategice ale Marinei ruse au fost probabil menite să sprijine operațiunile de informare rusești în curs de desfășurare, destinate descurajării sprijinului occidental pentru Ucraina prin alimentarea îngrijorărilor privind escaladarea nucleară, precum și să afișeze puterea militară rusă în fața unui public intern, prin evidențierea unor capacități care nu sunt implicate în eșecurile militare rusești din Ucraina.

Putin s-a angajat, de asemenea, într-o interacțiune probabil înscenată cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, în care a declarat că va face totul pentru a răspunde preocupărilor clerului ortodox care servește alături de forțele ruse din Ucraina.

Apelurile lui Putin la armamentul nuclear, la forțele proxy ale DNR și LNR și la ortodoxie indică faptul că el continuă să se bazeze pe o retorică despre care știe că atrage comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război.

Informațiile din interior indică faptul că Putin este pregătit ca Rusia să sufere un război prelungit, costisitor și epuizant, sub convingerea că războiul va obosi sprijinul occidental.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22