Japonia a observat 4 nave de război rusești, încărcate cu echipamente militare, navigând spre Europa

L. G. | 17.03.2022

Nave rusești încărcate cu vehicule militare au fost observate de autoritățile japoneze, îndreptându-se spre vest. Sursă foto: Ministerul Apărării al Japoniei via CNN.

Pe aceeași temă

Ministerul Apărării din Japonia a transmis joi că a detectat patru nave de război rusești în apropierea arhipelagului nipon, navigând spre vest, cel mai probabil spre Europa, scrie Reuters.

Autoritățile nipone au publicat fotografii cu navele, aceste tipuri de ambarcațiuni fiind, de obicei, folosite pentru operațiuni amfibii – debarcări de trupe. La bordul navelor se pot vedea vehicule militare.

Autoritățile nipone spun că navele se îndreptau spre vest și că este posibil ca acestea să se îndrepte spre Ucraina.

O patrulă maritimă japoneze a detectat prima oară marți vasele rusești, care pot fi încărcate inclusiv cu tancuri și sute de militari. Japonia a monitorizat navele în parcursul lor prin strâmtoarea Tsuruga, care separă principala insulă a arhipelagului, Honshu, de Hokkaido, insula din nord.

Autoritățile de la Tokyo spun că este neobișnuit ca navele rusești să se miște atât de aproape de teritoriul țării.

Totuși e practic imposibil ca acestea să ajungă în Ucraina, deoarece Turcia a interzis accesul navelor militare rusești în strâmtoare Bosfor, imediat după începerea invadarea Ucrainei în 24 februarie.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată.

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat pe 28 februarie că Turcia a respins cererea Rusiei de a permite tranzitul a patru nave de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. Iar restricția impusă navelor militare nu a fost ridicată pe fondul continuării războiului din Ucraina.

Cu această ocazie, Soner Cagaptay, expert în cadrul Washington Institute, a afirmat că pentru moment restricţiile respective nu ar trebui să fie un dezavantaj pentru Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin are deja la dispoziţie toate navele militare de care are nevoie în Marea Neagră, a explicat Cagaptay pentru DPA.

În dimineaţa zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, atacul fiind precedat de o declaraţie a preşedintelui rus care le-a transmis conaţionalilor săi că este vorba despre o "operaţiune specială" pentru "demilitarizarea şi denazificarea" ţării vecine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22