Jean Claude Juncker, decizie controversata care ostilizeaza SUA si mai multe tari europene

Dora Vulcan | 30.05.2016

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar vrea sa participe luna viitoare la Forumul Economic din Sankt Petersburg (Rusia), fapt care a starnit o rezistenta in crestere din partea SUA si a unor tari europene, potrict Politico.eu citat de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit unor surse diplomatice, exista temerea ca vizita lui Juncker ar putea intari pozitia presedintelui rus Vladimir Putin inaintea unui summit crucial in care se va discuta prelungirea sanctiunilor economice impuse Moscovei pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei.

Forumul anual de la Sankt Petersburg este considerat versiunea lui Vladimir Putin pentru Forumul Economic Mondial de la Davos si reuneste politicieni, oameni de afaceri si intelectuali. Presedintele Comisiei ar fi primul lider al unei institutii UE care ar vizita Rusia de la impunerea sanctiunilor, in martie 2014, dupa anexarea peninsulei Crimeea.

"Intalniri de dragul intalnirilor, ca aceasta, nu aduc valoare adaugata relatiilor UE-Rusia", a declarat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe. "Kremlinul foloseste astfel de intalniri pentru a crea impresia de 'business as usual'", a adaugat el.

Luni, o purtatoare de cuvant a CE a declarat ca "Presedintele Juncker a fost invitat si intentioneaza sa partcipe la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg de pe 16 iunie", dar vizita nu este mentionata pe agenda oficiala a acestuia. Acest lucru ii lasa lui Juncker posibilitatea de a renunta la vizita daca situatia din Ucraina se inrautateste. Doua surse diplomatice au declarat ca membri ai staff-ului sau l-au sfatuit pe Juncker sa nu participe la conferinta.

UE va discuta la summitul de vara daca se vor prelungi sanctiunile economice impuse Rusiei, in contextul in care o serie de tari au dat semnale ca nu sustin o reinnoire a acestora.

Potrivit unor surse diplomatice, mai multe tari - printre care Marea Britanie, SUA, tarile baltice si din Europa centrala - si-au exprimat nemultumirea fata de intentia lui Juncker de a participa la acest Forum, la jumatatea lunii iunie.

In ultimele zile, o serie de oficiali europeni de rang inalt au indicat ca sanctiunile vor fi mentinute, in conditiile in care nu au existat progrese semnificative in aplicarea acordurilor de pace de la Minsk II, care prevad printre altele retragerea armamentului greu de pe linia frontului si controlul ucrainean asupra granitei cu Rusia.

Chiar daca tari 'grele' precum Franta si Italia au cerut un dialog mai amplu cu Moscova si chiar au pledat pentru ridicarea sanctiunilor, presedintele Consiliului european, Donald Tusk, a afirmat saptamana aceasta ca directia este spre prelungirea sanctiunilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22