Jens Stoltenberg cere statelor membre NATO să decidă cu privire la retragerea din Afganistan

Redactia | 04.02.2021

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat joi ţărilor membre să decidă împreună dacă Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se retragă din Afganistan.

Pe aceeași temă

El le-a cerut talibanilor să-şi respecte angajamentele şi să rupă legăturile cu reţeaua teroristă Al Qaida, transmite EFE, citată de Agerpres.

Decizia referitoare la o eventuală retragere a NATO din Afganistan va fi ”cea mai importantă decizie” a summitului ministerial prin videoconferinţă pe care Alianţa îl va organiza în zilele de 16 şi 17 februarie, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o cu premierul belgian Alexander de Croo.

Jens Stoltenberg a subliniat că atât decizia de a rămâne, cât şi cea de a se retrage presupun ”costuri şi dificultăţi” care trebuie să fie analizate în detaliu: ”Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internaţional”, dar ”dacă decidem să rămânem, situaţia ar putea fi dificilă”, cu o previzibilă ”creştere a violenţelor, inclusiv la adresa militarilor NATO”.

”Ţărilor (membre) le-aş spune: ‘indiferent de ceea ce decidem, să o facem împreună’, iar talibanilor le-aş spune că trebuie să-şi respecte angajamentele”, cum ar fi ”ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida”, a subliniat Stoltenberg.

Şeful guvernului belgian a declarat la rândul lui că, în opinia sa, cuvântul ”împreună” este ”cheia acestei decizii”. ”Cândva ne vom retrage din Afganistan, acesta este obiectivul”, însă trebuie ”să evaluăm consecinţele deciziei, oricare ar fi ea”, a insistat De Croo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22