Jens Stoltenberg: NATO nu va trimite trupe terestre pentru a lupta împotriva ISIS

Paul Cristescu | 07.12.2015

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că NATO exclude posibilitatea desfășurării de trupe terestre pentru a lupta împotriva ISIS, Alianta axandu-se pe întărirea forțele locale aflate în conflict cu gruparea jihadistă.

Pe aceeași temă

 

''Aceasta nu este pe agenda coaliției și a aliaților NATO. SUA au un număr limitat de forțe speciale. În primul rând este vorba de întărirea forțelor locale. Nu este ușor, dar este singura opțiune'', declarat Stoltenberg cotidianului elvețian Tages-Anzeiger, referitor la desfășurarea de trupe terestre pentru a susține loviturile aeriene, transmite Agerpres.

 

Stoltenberg a subliniat faptul că nu este vorba de un război între Vest și lumea islamică, ci de unul împotriva extremismului și a terorismului. ''Musulmanii sunt în prima linie a războiului. Majoritatea victimelor sunt musulmani și mulți dintre cei care luptă împotriva SI sunt musulmani. Noi nu putem continua această luptă pentru ei'', a spus secretarul general al NATO.

 

El a subliniat că NATO va ajuta Turcia să-și amelioreze apărarea aeriană, după doborârea avionului militar rusesc. Alianța Nord-Atlantică va adopta un pachet de măsuri pentru Turcia până la Crăciun, a afirmat Stoltenberg, subliniind necesitatea de a calma tensiunile cu Moscova după doborârea avionului.''Acum este important să se reducă tensiunile și să se dezvolte mecanisme pentru a preveni incidente similare în viitor. Constatăm o întărire semnificativă a prezenței militare ruse din extremul nordic până în Marea Mediterană. Trebuie să evităm, de asemenea, incidente similare precum cel din Turcia'', este de părere șeful NATO.

 

Stoltenberg a făcut apel la Rusia ''să aibă un rol mai constructiv în lupta împotriva Statului Islamic''. ''Până în prezent, Rusia a atacat alte grupări și s-a concentrat pe susținerea regimului Al-Assad'' (președintele sirian Bashar al-Assad), a afirmat el.

 

Reuters amintește că președintele american Barack Obama a afirmat săptămâna trecută că decizia sa de a trimite mai multe forțe speciale americane pentru a lupta împotriva Statului Islamic în Irak nu înseamnă că SUA se îndreaptă spre o altă invazie, ca cea din 2003. Obama a precizat că strategia sa de a lupta împotriva Statului Islamic în Irak și Siria nu include desfășurarea de trupe combatante terestre, dar Pentagonul a anunțat că va trimite o nouă forță a trupelor pentru operațiuni speciale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22