Joe Biden le spune americanilor să se obișnuiască cu scumpirile record: Vom trăi o vreme cu ele

L. G. | 12.06.2022

Președintele SUA a avertizat că inflația în SUA va dura „o vreme”, după ce datele statistice au aratat pentru luna mai cea mai mare rată de crestere a preturilor din ultimii 40 de ani.

Pe aceeași temă

„Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme”, a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democraţi în Beverly Hills, transmite Reuters.

Comentariile îngrijorătoare făcute la un eveniment găzduit de magnatul miliardar al mass-media Haim Saban au venit în timp ce administraţia se confruntă cu o presiune tot mai mare înaintea alegerilor intermediare pentru Congres din 8 noiembrie, la care se joacă controlul democraților în legislativul țării.

Administraţia şi mulţi economişti au crezut iniţial că presiunile inflaţioniste vor fi ”tranzitorii”, atenuându-se pe măsură ce redresarea după pandemia de COVID-19 va continua.

Dar presiunile asupra preţurilor s-au extins la bunuri şi servicii suplimentare la nivel global, deoarece invazia rusă în Ucraina a redus rezervele de petrol şi alimente pe o piaţă globală deja tensionată.

Rata anuală a inflației în SUA a atins în mai recordul ultimilor 40 de ani, cu o valoare de 8,6%, preţul benzinei marcând de asemenea un nivel record istoric, în timp ce costul alimentelor a crescut la rândul său, arată datele Departamentului Muncii.

Preţul benzinei din Statele Unite a fost, în medie, de peste 5 dolari pe galon (3,79 litri), sâmbătă, 11 iunie, pentru prima oară în istoria ţării, continuând tendința de creștere pentrur carburanţi, care contribuie la accelerarea presiunilor inflaționiste, transmite Reuters.

Preţul mediu la nivel naţional naţional pentru benzina fără plumb a crescut la 5,004 dolari pe galon, în 11 iunie, de la 4,986 dolari cu o zi mai devreme, au arătat datele AAA.

Preţurile ridicate ale benzinei (dar nu numai) sunt o bătaie de cap pentru preşedintele Joe Biden şi pentru democraţii din Congres, în timp ce fac eforturi să-şi menţină controlul la limită asupra Congresului, în perspectiva alegerile intermediare care vor avea loc în noiembrie.

Administrația Biden a folosit numeroase pârghii pentru a încerca să scadă preţurile, inclusiv scoterea unei cantități record de petrol din rezervele strategice ale SUA, derogări de la regulile pentru producerea de benzină de vară şi exercitarea de presiuni asupra marilor producători din OPEC pentru a creşte producţia.

Potrivit unui sondaj de opinie recent realizat de Reuters/Ipsos, proporția americanilor care aprobă politicile lui Biden a scăzut sub 36%. La această lipsă de popularitate a președintelui SUA au contribuit mai mulți factori, printre care dezastrul retragerii trupelor SUA din Afganistan, creșterea Indicelui Prețurilor de Consum la recordul ultimilor 40 de ani, prețurile record la gaze naturale și benzină, penuria de lapte praf pentru sugari, criza imigranților ilegali de la granița de sud și lista poate continua.

Biden a vizitat vineri portul Los Angeles, unde a încercat să rezolve problema blocajului de mărfuri şi a acuzat industria petrolieră din SUA că valorifică deficitul de aprovizionare pentru a-şi mări profiturile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22