Joe Biden și Vladimir Putin discută azi la telefon despre criza ucraineană

Redactia | 12.02.2022

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin vor avea azi o discuție telefonică, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute ale Occidentului că războiul ar putea izbucni în orice moment în Ucraina.

Pe aceeași temă

Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina, scrie Reuters.

Guvernele Australiei şi Noii Zeelande s-au alăturat sâmbătă țărilor care şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, cât timp încă mai sunt disponibile zboruri comerciale.

 Moscova a respins în repetate rânduri acuzațiile Washingtonului, spunînd că a masat peste 100.000 de soldați în apropiere de grania cu Ucraina pentru a-și asigura propria securitate împotriva agresiunii NATO.

 Secretarul american de stat Antony Blinken a exprimat speranța că Putin va alegea calea diplomației și a avertizat că SUA vor impune rapid sancțiuni economice dacă Moscova declanșează o invazie.

 „Continui să sper că (Putin) nu va alege calea unei noi agresiuni, ci calea diplomației și a dialogului”, le-a spus Blinken reporterilor după o întâlnire cu liderii din Pacific, care a avut loc în Fiji. „Dar dacă nu, suntem pregăptiți.”

 Vladimir Putin, care încearcă să câștige influență în Europa de după Războiul Rece, caută să obțină garanții de securitate de la Joe Biden, căruia îi cere să nu admită Ucraina în NATO și să retragă rachetele din apropierea Rusiei.

 Joe Biden, care va participa la convorbirea telefonică de la reședința din Camp David, Maryland, este de părere că o înțegere de tip unu-la-unu cu Putin este cea mai bună soluție pentru această criză.

 Rusia poate invada oricând Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Sunt anunțuri venite vineri seara chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului, însă președintele rus este amenințat cu un dezastru economic, dacă va ataca Ucraina.

 „Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

 Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22