Joe Biden: Un conflict direct NATO-Rusia ar declanșa al treilea război mondial

L. G. | 11.03.2022

Președintele SUA a declarat vineri că SUA nu se va angaja într-un conflict direct cu Rusia, scenariu care duce la al treilea război mondial între NATO și Rusia.

Pe aceeași temă

„Vom continua să colaborăm cu aliații noștri din Europa și vom trimite (Rusiei – n.r.) mesaje lipsite de echivoc. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unită a membrilor alianței”, a declarat Biden după ce detaliat cele mai noi sancțiuni economice care vor fi impuse Moscovei.

Dar a  ținut să precizeze că „nu ne vom lupta împotriva Rusiei în Ucraina. Un conflict direct între NATO și Rusia va fi Al Treilea Război Mondial, lucru pe care trebuie să-l evităm”, a subliniat el.

Legat de acuzațiile privind posibile provocări (false flag) de care se acuză reciproc Rusia și Ucraina, președintele american a fost întrebat de un jurnalist cu privire la răspunsul SUA în cazul Rusia ar utiliza arme chimice.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Biden: &quot;We will not fight a war against Russia in Ukraine. A direct confrontation between NATO and Russia is world war 3 -- something we must strive to prevent. But we already know Putin&#39;s war against Ukraine will never be a victory.&quot; <a href="https://t.co/gxxqxkgHHP">pic.twitter.com/gxxqxkgHHP</a></p>&mdash; Aaron Rupar (@atrupar) <a href="https://twitter.com/atrupar/status/1502311940907016197?ref_src=twsrc%5Etfw">March 11, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Ar avea SUA un răspuns militar dacă Putin lansează un atac cu arme chimice?” a întrebat ziaristul.

Răspunsul lui Biden a fost evaziv, spunând că nu discută informații specifice ale serviciilor și a subliniat că „Rusia va plăti un preț sever dacă va utiliza arme chimice”.

Întrebarea i-a fost pusă deoarece cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a avertizat despre un potențial „pretext” rusesc pentru un atac chimic, scriind pe Twitter că „președintele și partenerii noștri din NATO nu și-au reevaluat planurile cu privire la a trimite trupe americane” în Ucraina

*

În urmă cu o săptămână, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat într-un interviu că „Biden cu siguranță știe că al treilea război mondial va fi unul nuclear”, cu referire la o eventuală confruntare directă Rusia – NATO.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22