Joe Biden va ține un discurs la Varșovia, la câteva ore după cel al lui Vladimir Putin

L. G. | 21.02.2023

Președintele american Joe Biden se întâlnește la Varșovia cu omologul său polonez, Andrzej Duda, la o zi după vizita surpriză la Kiev. El va ține un discurs în această seară.

Pe aceeași temă

Liderul de la Casa Alba are programate și întâlniri cu liderii statelor din flancul estic al alianței nord-atlantice.

Relațiile dintre SUA și Polonia au devenit tot mai strânse după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu an. Consilierul pe probleme de securitate, Jake Sullivan, a vorbit în termeni elogioși despre atitudinea Poloniei și sprijinul acordat Ucrainei și a spus că cei doi președinți vor discuta despre întărirea flancului estic al NATO.

„Polonia a fost un jucător esențial, deoarece a fost esențial să găzduiască un număr foarte mare de refugiați ucraineni. A fost un centru logistic esențial pentru asistența militară oferită Ucrainei și a fost o voce puternică, ca parte a unui efort comun al Occidentului de a încerca să se asigure că nu există fisuri – ca marea coaliție  de națiuni să se mențină puternică, cât timp cât este nevoie”, a spus Sullivan.

La un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, NATO și-a dublat forțele pe flancul estic, iar în iunie trecut, Biden a anunțat înființarea unei baze permanente în Polonia. Sullivan a spus că cei doi președinți vor vorbi despre întărirea în continuare a apărării graniței NATO de est.

„Este o cerință a NATO și a angajamentului continuu al SUA de a juca un rol critic pentru appărarea aliaților din flancul estic, inclusiv a Poloniei”, a spus Sullivan.

„Există problema mai mare a poziției forțelor NATO și angajamentul continuu al Statelor Unite de a juca un rol critic în apărarea aliaților din flancul estic, inclusiv a Poloniei”, a spus Sullivan. „Așadar, președintele va avea ocazia să-și întărească mesajul important de anul trecut că intenționează să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO și că o va face nu doar cu retorică, ci cu genul de acțiuni în care să punem în practică capabilitățile necesare apărării.”

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="pl" dir="ltr">W Pałacu Prezydenckim trwa rozmowa Prezydentów <a href="https://twitter.com/AndrzejDuda?ref_src=twsrc%5Etfw">@AndrzejDuda</a> i <a href="https://twitter.com/POTUS?ref_src=twsrc%5Etfw">@POTUS</a> m. in. o bezpieczeństwie Polski w ramach wschodniej flanki NATO. <a href="https://t.co/kZArCFU5Nj">pic.twitter.com/kZArCFU5Nj</a></p>&mdash; Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) <a href="https://twitter.com/prezydentpl/status/1628014791125090309?ref_src=twsrc%5Etfw">February 21, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22