Jurnalista Vera Girici, de la Europa Liberă, singura victimă a atacului cu rachetă de la Kiev

Redactia | 29.04.2022

Una dintre rachetele rusești care au căzut joi în centrul Kievului a ucis-o pe jurnalista ucraineană Vera Girich, de la Radio Europa Liberă, potrivit The Guardian.

Pe aceeași temă

Jurnalista și producătoarea Radio Liberty (Radio Europa Liberă) Vera Girich a murit în urma atacului armatei lui Putin asupra Kievului. Ea se afla acasă atunci când o rachetă a lovit blocul în care locuia, a anunțat postul de radio, precizând că este vorba despre atacul de joi.

Trupul neînsuflețit al acesteia a fost găsit sub dărâmături în dimineața de vineri.

Vera Girich a început să lucreze de la biroul din Kiev al postului de radio la 1 februarie 2018. Înainte a lucrat la posturi de televiziune ucrainene de top. 

Ea a fost descrisă ca „o persoană inteligentă și amabilă, o adevărată profesionistă" de către angajatorul său.

„O persoană minunată s-a dus", a declarat colegul ei Oleksandr Demchenko, pe Facebook, potrivit BBC.

Anterior, primarul Kievului Vitali Kliciko precizase că cel puțin o persoană a murit în atacul cu rachete de joi seara. El a mai spus că a fost găsit cadavrul sub dărâmături, în cartierul Shevchenkivskyi.

Rușii au revendicat atacul vineri dimineața, dar au susținut că ținta a fost o fabrică de rachete și nu zona rezidențială, deși atacul a fost dat cu rachete de mare precizie.

Acesta a fost primul bombardament asupra Kievului de la mijlocul lui aprilie.

El a avut loc chiar în timpul deplasării, joi, a secretarului general al ONU la Bucea şi în alte localităţi de lângă Kiev, locul unor abuzuri imputate de forțele ucrainene forţelor militare ruse, care dezmint implicarea lor.

Grupul Radio Europa Liberă/Radio Liberty a confirmat vineri că unul dintre angajații săi a fost ucis într-un atac rusesc la Kiev, în timpul unei vizite a șefului ONU, António Guterres.

„Jurnalista și producătorul Radio Liberty Vira Hyrych a murit în urma unei rachete rusești care a lovit blocul în care locuia din Kiev. Bombardarea a avut loc pe 28 aprilie”, a declarat filiala ucraineană a organizației de presă într-un comunicat.

Membrul parlamentului ucrainean Mykola Kniazhytsky a dat vestea. „Eu și Vira ne cunoaștem de multă vreme. A lucrat ceva timp la canalul Espresso TV . Îngrozitor. Tocmai a scris pe Facebook despre părinții ei care au supraviețuit ocupației. Memorie eternă”, a scris Kniazhytsky pe Facebook.

Moartea lui Hyrych a fost raportată și pe Facebook de jurnalistul de la Radio Liberty Oleksandr Demchenko. „Vira nu mai este aici. O rachetă rusă de mare precizie i-a lovit casa, Vira a stat acolo toată noaptea și au găsit-o dimineața”, a spus comunicatorul.

În această clădire din centrul Kievului, rachetele rusești au ucis-o pe jurnalista Vira Girich

Anton Gerashchenko, un consilier oficial și fost ministru adjunct de interne al Ucrainei, a declarat pe Telegram: „O rachetă rusă i-a lovit casa. NU-MI VINE SĂ CRED! Am cunoscut-o personal pe Vera. Am fost în contact în aceste două luni. M-a rugat să comentez, m-a rugat să mă alătur transmisiunilor. Aduc condoleanțe familiei și prietenilor Verei. Ce spun ei despre armele de precizie? Doar obiecte militare? Nu suferă niciunul dintre civili și bunurile civile? Rusia minte tot timpul! Sunteți un stat terorist laș și un agresor-ucigaș și trebuie să purtați responsabilitatea pentru toate crimele voastre sângeroase!” i-a spus – fără să-l numească – lui Vladimir Putin.

Girich a lucrat în grupul Radio Free Europe/Radio Liberty din februarie 2018. Între mai 2017 și februarie 2018 a lucrat la canalul Espresso TV și înainte a lucrat la mijlocul TSN . Acolo și-a îndeplinit atribuțiile în perioada ianuarie 2005 – decembrie 2016, potrivit profilului său de Facebook. Foarte respectată la Kiev de colegi și politicieni, Girich a avut o carieră în ascensiune până când un atac rusesc a ucis-o.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, un grup internațional de advocacy media, a declarat că cel puțin șapte jurnaliști au fost uciși în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie.

„Salvatorii, care continuă să inspecteze și să curețe dărâmăturile clădirii rezidențiale din districtul Shevchenkivskyi lovită ieri, tocmai au găsit cadavrul”, a postat primarul Kievului Vitaliy Klitschko pe contul său Telegram.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22