Jurnalistul rus Arkady Babchenko, critic al lui Putin și prieten al Ucrainei, asasinat la Kiev

Dora Vulcan | 30.05.2018

Un cunoscut jurnalist rus de opoziție, Arkady Babchenko, a fost împuscat marți, la Kiev, și a decedat la scurt timp, în ambulanță, din cauza rănilor, a anunțat poliția ucraineană, transmit Reuters și AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATEZiaristul rus Arkady Babchenko, a cărui moarte fusese anunțată în urmă cu o zi de autoritățile ucrainene, este în realitate în viață și a apărut miercuri în fața presei, Kievul explicând că a înscenat moartea sa pentru a dejuca un asasinat comandat de Rusia, scrie AFP.

 

"Grație acestei operațiuni, am reușit să dejucăm o provocare cinică și să documentăm preparativele acestei crime de către serviciile speciale rusești", a declarat șeful serviciilor ucrainene secrete ukrainiens (SBU), Vassyl Grytsak, alături de ziarist.

 

"Potrivit informațiilor primite de SBU, uciderea ziaristului rus Arkadi Babchenko a fost comandată de serviciile speciale rusești", a spus Grytsak, într-o conferință de presă.

 

 

O femeie a alertat serviciile de urgență anunțând că și-a găsit soțul plin de sânge în locuința lor din Kiev, a explicat poliția. Anchetatorii suspectează că asasinatul a fost comis din cauza "activității profesionale" a lui Babchenko.  Fost soldat rus, Babchenko (41 de ani) era unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război din Rusia, dar și-a părăsit țara pentru că se temea pentru viața sa.  Critic virulent al regimului președintelui Vladimir Putin, Babchenko a părăsit Rusia în urmă cu circa un an, după ce a primit amenințări. S-a mutat mai întâi la Praga, apoi la Kiev.

 

"Era la el acasă, în cartierul Dniprovskyi din Kiev. Soția sa era în baie și a auzit lovitură puternică. Când a ieșit, l-a văzut pe soțul său sângerând", a relatat un purtător de cuvânt al poliției, Yaroslav Trakalo, adăugând că jurnalistul era "mort în ambulanță", transmite Hotnews.ro.

 

"Arkady Babchenko a fost împușcat de trei ori în spate în scara blocului, când se întorcea de la magazin", a scris la rândul său, pe Facebook, unul dintre colegii lui, jurnalistul Osman Pashayev.

 

Pashayev a amintit totodată că se împlinea un an de când Babchenko găzduia o emisiune la postul privat de televiziune ATR din Ucraina.

 

Asasinatul amintește de cazul Anna Politkovskaia, scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de regimului lui Vladimir Putin. Politkovskaia a fost asasinată în fața locuinței sale din Moscova, pe 7 octombrie 2006.

 

 

 

 

 Ucraina acuză Rusia pentru uciderea ziaristului Arkady Babtchenko: Mașinăria totalitară rusă nu i-a iertat cinstea

 

 

 

Autoritățile ucrainene au acuzat miercuri Moscova pentru uciderea ziaristului și scriitorului rus Arkady Babtchenko, un virulent critic al Kremlinului care a fost împușcat mortal la Kiev, unde trăia în exil, scrie AFP.

 

Fost soldat rus în războaiele din Cecenia, devenit ulterior un respectat reporter de război, Arkady Babtchenko, 41 de ani, a fost împușcat marți în locuința sa.

 

"Sunt sigur că mașinăria totalitară rusă nu i-a iertat cinstea", a scris premierul ucrainean Volodimir Groisman pe pagina sa de Facebook, în noaptea de marți spre miercuri. "Asasinii trebuie pedepsiți!"

 

Aceste afirmații au fost imediat condamnate de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov: "Arkady Babtchenko a fost ucis, doborât în lift și deja premierul ucrainean spune că sunt vinovate serviciile speciale rusești (...) E trist".

 

Șeful diplomației ucrainene, Pavlo Klimkin, a precizat că este "prea devreme pentru a trage concluzii" dar a subliniat "o similaritate uimitoare în metodele pe care Rusia le folosește pentru a provoca o destabilizare politică".

 

Arkady Babtchenko declarase în mai multe rânduri că se simte amenințat după ce a denunțat rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

 

Această crimă, care a provocat o undă de șoc în rândul ziariștilor din Rusia și Ucraina, este a doua în mai puțin de doi ani a unui ziarist rus care locuia în capitala ucraineană.

 

În 20 iulie 2016, Pavel Sheremet, cetățean ruso-belarus, a murit după explozia unei bombe plasate sub mașina sa, în timp ce conducea în plin centrul al Kievului, un dosar care nu a fost elucidat nici acum.

 

 

 

Un prieten al Ucrainei

 

 

Babtchenko a participat la cele două războaie din Cecenia în calitate de soldat, înainte de a deveni un ziarist extrem de critic față de Kremlin.

 

Înainte de a pleca din Moscova a cooperat în special cu Novaia Gazeta și postul de radio Ecoul Moscovei, Ecoul Moscovei, două media critice față de Kremlin.

 

Ziaristul a părăsit Rusia în februarie 2017, denunțând o "campanie îngrozitoare" de "hărțuire". A trăit o vreme în Cehia și Israel, înainte de a veni la Kiev, unde avea o emisiune la televiziunea privată ATR.

 

Pe lângă ziariști, în martie 2017, un fost deputat rus refugiat în Ucraina a fost împușcat mortal în centrul Kievului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22