Justiția franceză a cerut Parlamentului European ridicarea imunității lui Marine Le Pen

E.b. | 14.04.2017

Justiția franceză a cerut Parlamentului European ridicarea imunității eurodeputatei Marine Le Pen, într-o anchetă în care lidera Frontului Național (FN, extrema dreaptă), este suspectată că ar fi recurs la angajări fictive sau ilegale de asistenți din partea formațiunii sale, în legislativul de la Strasbourg.

Pe aceeași temă

 

 

Informatia a fost difuzata de AFP, care a citat o sursă judiciară. 

 

Cererea a fost formulată la sfârșitul lunii martie, cu mai puțin de o lună înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, programat pe 23 aprilie, în care Marine Le Pen candidează din partea FN, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

Marine Le Pen a refuzat pe 10 martie să se prezinte la convocarea judecătorilor de instrucție în vederea unei posibile inculpări, invocând imunitatea parlamentară de care beneficiază.

 

Potrivit informațiilor postului Europe 1, judecătorii de instrucție responsabili cu ancheta referitoare la suspiciunile de angajare fictivă a mai multor asistenți ai FN la Parlamentul European au cerut acestui for să ridice imunitatea parlamentară a deputatei Marine Le Pen, ceea ce le-ar permite să o audieze în acest dosar.

 

O solicitare similară a fost formulată și în privința eurodeputatei Marie-Christine Boutonnet.

 

Cele două deputate în PE sunt suspectate că au plătit în mod ilegal salarii unor asistenți parlamentari la Strasbourg. Parchetul din Paris a deschis ancheta în martie 2015, la sesizarea Parlamentului European, conform căruia mai mulți asistenți ai europarlamentarilor Frontului Național au fost plătiți de PE, deși numele lor figurau și în organigrama partidului, în Franța. Între timp, Thierry Légier și Catherine Griset — garda de corp și, respectiv, șefa de cabinet a lui Marine Le Pen — au fost puși sub acuzare pentru tăinuire și abuz de încredere în acest dosar.

 

PE a decis pe 2 martie, într-un alt dosar, să-i ridice imunitatea lui Marine Le Pen, la cererea justiției franceze, care a deschis o anchetă cu privire la mesajele postate pe Twitter de șefa FN ce conțineau fotografii de la execuții jihadiste.

 

Parlamentul European a deschis proceduri de recuperare a 1,1 milioane de euro în urma prejudiciilor cauzate de angajări fictive de asistenți de către Frontul Național. Recuperarea fondurilor se face lunar din indemnizațiile a șase eurodeputați ai FN, printre care Marine Le Pen (circa 340.000 de euro) și tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen (în jur de 320.000 de euro).

 

Parlamentul European s-a constituit parte civilă în ancheta deschisă în Franța în legătură cu suspiciunile de angajări fictive, contestate vehement de Frontul Național

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22