Justiția a blocat ancheta în dosarul lui Trump până ce un raport independent nu va fi finalizat

L. G. | 16.09.2022

Un judecător federal a desemnat un magistrat-arbitru (special master) pentru a examina documentele ridicate de FBI de la reședința fostului președinte Donald Trump, blocând temporar ancheta guvernamentală.

Pe aceeași temă

Judecătoarea Aileen M. Cannon a respins cererea Departamentului de Justiție de a continua ancheta privind modul în care fostul președinte Donald Trump a păstrat unele documente, inclusiv clasificate, la reședința sa Mar-a-Lago din Florida, materiale confiscate în timpul unui raid al agenților FBI desfășurat în 8 august.

De fapt, Cannon a refuzat să renunțe parțial la ordinul pe care l-a emis săptămâna trecută și care a interzis Departamentului de Justiție să folosească documentele, inclusiv cele aproximativ 100 de documente marcate ca fiind clasificate, în ancheta sa. Totul până când arbitrul – independent și neutru, (special master), va analiza toate documentele și va formula un raport pe care îl va prezenta în instanță.

Astfel, judecătorul federal l-a nominalizat ca expert independent pe fostul judecător Raymond Dearie, recent pensionat, acceptat de ambele părți ca arbitru (special master), să studieze documentele. Raymond are termen limită 30 noiembrie 2022 pentru a-și prezenta concluziile.

Judecătorul Dearie va avea acum autoritatea de a cerceta cele peste 11.000 de înregistrări pe care FBI le-a luat de pe proprietatea lui Trump, Mar-a-Lago, pe 8 august.

Decizia este o lovitură pentru Departamentul de Justiție, întrucât va întârzia în mod semnificativ investigația sa pentru a stabili dacă fostul președinte a păstrat ilegal documente privind securitatea națională. Sau a obstrucționat încercările repetate ale oficialilor federali de a le recupera.

Cererea Departamentul de Justiție

Departamentul de Justiție îi ceruse judecătoarei Cannon să ridice restricțiile privind utilizarea documentelor cu marcaje de clasificare și a stabilit un termen limită de joi pentru ca aceasta să răspundă, înainte de a anunța că va cere intervenția unei curți de apel. Departamentul plănuiește acum să facă apel la decizie, iar înalți oficiali s-au întâlnit pentru a discuta momentul depunerii lor, potrivit unui înalt oficial din domeniul aplicării legii.

Ordinul judecătorului Cannon a fost cea mai recentă întorsătură în ceea ce a devenit acum o bătălie judiciară prelungită și plină de tensiuni politice cu privire la lotul de documente confiscate în timpul percheziției de la Mar-a-Lago, scrie New York Times.

În timp ce ordinul judecătoarei Cannon a reprezentat o victorie pentru Trump și echipa sa juridică, ea a făcut, de asemenea, două concesii semnificative guvernului. De exemplu, judecătorul desemnat ca expert independent ar trebui să studieze mai întâi la documentele clasificate și „după aceea să ia în considerare ajustarea promptă a ordinelor instanței, dacă este necesar”. Acest lucru oferă posibilitatea ca judecătorul Dearie să elibereze rapid documentele, iar FBI ar putea apoi să le folosească din nou fără restricții în ancheta sa penală. În ordinul său, judecătorul Cannon a declarat că expertul special ar trebui să încerce să își încheie raportul până la 30 noiembrie.

Judecătoarea Cannon a clarificat, de asemenea, interdicția sa temporară privind ancheta Departamentului de Justiție. În timp ce Departamentul de Justiție nu poate prezenta documentele confiscate unui mare juriu și nici nu poate întreba martorii cu privire la conținutul acestora, a precizat ea, FBI poate continua să investigheze „circulația și depozitarea materialelor confiscate, inclusiv a documentelor marcate ca fiind clasificate, fără a discuta conținutul acestora”.

Cu toate acestea, judecătoarea Cannon, a refuzat să renunțe la ideea de a cere expertului special să verifice și aceste documente – și de a face FBI să aștepte, cel puțin deocamdată, pentru a avea acces deplin la ele în cadrul anchetei sale. În ordonanța sa, judecătoarea Cannon a avut grijă să se descrie ca fiind atentă la reticența tradițională a ramurii judiciare de a se amesteca în autoritatea executivă în chestiuni de securitate națională. Dar ea a scris că instanța nu poate „abdica de la controlul său asupra chestiunilor legate de privilegii și nu consideră argumentul guvernului suficient de convingător așa cum a fost prezentat”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22