Kasparov critică numirea unui general al lui Putin la șefia Interpol: ca un piroman șef la pompieri

Redactia | 19.11.2018

Opozanti cunoscuți ai președintelui rus, Vladimir Putin, între care Garry Kasparov, au criticat vehement posibila alegere în fruntea Interpol a unui general din Ministerul de Interne din Rusia.

Pe aceeași temă

Acesta și-a exprimat temerea că Moscova va folosi agenţia mondială de cooperare între forţele de ordine împotriva propriilor oponenți politici.

Analiștii se așteaptă ca Alexander Prokopchuk, care este vicepreședintele organizației internaționale de poliție, să fie ales în fruntea Interpol în această săptămână, în cadrul congresului agenției care are loc în Dubai.

Alegerea acestuia ar reprezenta, afirmă criticii, o victorie importantă a regimului de la Moscova.

„Dacă unui ofițer de la Kremlin i se va permite să conducă Interpol, acesta nu va mai avea deloc credibilitate. Rusia abuzează deja (agenția) pentru a persecuta dușmanii politici. E ca și cum ai pune un piroman să se ocupe de Departamentul pompierilor,” a scris pe Twitter marele campion de șah, Garry Kasparov, care este în prezent președintele Human Rights Foundation.

Oficiali britanici citați de către The Times au afirmat că generalul maior Prokopchuk (56 de ani), un veteran din Ministerul rus de Interne, este favorit în cursa pentru preluarea Interpol.

Alegerea noului președinte vine în condițiile în care fostul titular al postului, chinezul Meng Hongwei, a dispărut în luna septembrie în cursul unei călătorii în ţara sa natală, autoritățile de la Beijing anunţând ulterior că el a fost arestat pentru corupție.

Hongwei, care a fost ales în fruntea Interpol în 2016, și-a anunțat demisia din funcție luna trecută, într-o scrisoare pe care ar fi trimis-o biroului central al organizației de la Lyon (Franța).

Unii analiști afirmă că Meng Hongwei a fost arestat în urma unor mașinațiuni ale Moscovei, lucru care însă nu a fost dovedit cu certitudine până în acest moment. Familia lui susține că oficialul chinez a fost arestat din motive politice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22